Enhetschefen: "Skolan ska inte veta allt om en elev"

Berzeliusskolan har erbjudit anpassningar för att bägge elever, som var inblandade i knivdådet 2018, ska kunna vistas på skolan. Någon förflyttning av den som utdelade knivhugget är inte aktuell.

15-åringens mamma har anmält Berzeliusskolans hantering av situationen som uppstått till Skolinspektionen.

15-åringens mamma har anmält Berzeliusskolans hantering av situationen som uppstått till Skolinspektionen.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-10-09 06:00

Enligt den knivhuggna 15-åringens mamma, Susanna Kellgren Lundberg, har sonens rektor erbjudits olika anpassningar för att de två eleverna inte ska riskera att mötas. Det handlar om att äta lunch på olika tider och att "punktmarkera" den 16-åriga gymnasieeleven med vuxen närvaro. Susanna har fått information om att personal alltid sitter med och äter. Men 15-åringen med familj är inte nöjda, pojken menar att de båda utsätter varandra för en risk genom att överhuvudtaget vistas i samma lokaler.

De båda berörda elevernas rektorer vill inte själva kommentera fallet utan hänvisar alla frågor till enhetschefen Magnus Johansson. Han är fåordig om hur skolledningen resonerat.

– I den här frågan finns väldigt lite som vi kan delge. Jag kan inte som huvudmannens representant ge mig in på att beskriva en arbetsgång där flera frågor runt de här eleverna är sekretessbelagda, säger han.

undefined
"I den här frågan finns väldigt lite som vi kan delge", säger enhetschefen Magnus Johansson.

Vilka åtgärder som skolan har erbjudit sen situationen blev känd, vill han inte heller gå in närmare på med hänvisning till individernas integritet.

Generellt, får ni kännedom om en elevs bakgrund när den placeras på en skola?

– Självklart inte, det är sekretess mellan myndigheter i de frågorna. Skolan ska inte veta allt, vi ska bara veta det vi behöver, säger Magnus Johansson.

Enhetschefen säger alltså att Berzeliusskolan inte skulle ha haft kännedom om att en elev på en annan enhet som äter lunch hos dem, varit inblandad i ett tidigare våldsbrott på samma skola. Nu när kopplingen har blivit känd, hanteras situationen därefter. Skollagen tillåter omplacering till annan enhet för grundskoleelever, men inte för elever på gymnasiet som i det här fallet, berättar Skolverkets undervisningsråd Gabriella Galvez Slores:

– En liknande skrivelse finns inte för gymnasieskolan alls. På gymnasiet går man i sin skola och har rätt att fullfölja sin utbildning. Det enda skolan kan göra i ett sånt här fall är att trygga skolmiljön genom olika åtgärder. Skulle det däremot uppstå en ny aktuell händelse eller ett ordningsstörande beteende, kan en gymnasieelev stängas av.

Det beslut som ligger fast är att båda eleverna från knivbråket fortsatt är placerade på Berzeliusskolan. För 15-åringen innebär det att han inte längre vill gå dit. Hemundervisning är han inte berättigad till och därför har en process om skolbyte inletts. Pojkens mentor, ställer sig kritisk till att den andra eleven placerades på Berzan från början.

– Även om alla teoretiskt skulle göra rätt, så blir det väldigt fel – det är ju trygghet för barn och ungdomar vi pratar om. Jag tycker att min elev måste gå före nu, det är ju han som har blivit knivskuren. Det är också 70 personer som har sett den här händelsen och när de sen ser den andra pojken på skolan...vad är det för trygghet?

Magnus Johansson säger att det inte går att säga hur länge det är rimligt att en brottsmisstänkt eller en målsägare har rätt till olika anpassningar i skolan.

– Skolan sysslar ju inte med att sona brott utan vi utbildar elever. Men det finns självklart samtal både inom skolan och mellan förvaltningar i frågan, mer än så kan jag inte säga. Självklart vill ju alla att det ska bli en bra lösning för alla.

15-åringens mamma har anmält skolans hantering av frågan till Skolinspektionen. Hon har också JO-anmält Linköpings kommuns utbildningskontor samt socialkontor.

Så säger Skollagen

Utbildning ska utformas på ett sådant sätt att alla elever försäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.

En rektor vid en grundskola kan besluta om tillfällig omplacering av en elev vid en annan skolenhet under en kortare tid utifrån en akut händelse. Längre avstängningar och omplaceringar ansvarar skolans huvudman för.

För gymnasieelever finns inte samma möjlighet till omplacering som i grundskolan. En gymnasieelev kan däremot stängas av i samband med en akut och aktuell händelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!