Energifabriken AB är årets miljöteknikprofil

– Jag är både stolt och rörd. Det känns som ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Karin Varverud, från Energifabriken AB, direkt efter prisutdelningen på Universitetets miljödagar.

Foto: Pia Molin

LINKÖPING2015-01-14 21:00

LINKÖPING

Hon hade ingen tanke på att företaget skulle komma ifråga.

– Jag lyssnade på motiveringen och kände att ”oj, det där företaget låter ju jätteintressant, dom borde vi träffa”, säger hon och skrattar.

Prissumman 10 000 kronor ska användas till egen kompetensutveckling.

– Vi har pratat om att åka alla sex företaget till svenskbygderna i Minnesota, USA. Jag kommer nog att tala för det.

Den produkt de flesta förknippar Energifabriken med är drivmedlet förnybar RME. Karin Varverud kan sin utantilläxa:

– Det är många som vill göra en insats för en renare miljö. Och byta från fossil diesel till förnybar RME ger en snabb och kraftfull klimatvinst genom minskade utsläpp av växthusgaser.

Eldsjälarna bakom miljöteknikdagarna, Olof Hjelm och Anders Carlsson, läste prismotiveringen under ceremonin. Vi saxar några rader ur den:

”Årets miljöteknikprofiler rör sig från det mest jordnära till inspiration och politik. Från egna erfarenheter till akademisk kunskap. De har skapat marknadsutveckling, engagemang och nyfikenhet kring möjligheterna med förnybara bränslen och bidrar även med att påverka och utbilda både politiken och offentligheten om deras del i omställningen”.

Hjelm och Carlsson på LiU:s avdelning för Industriell miljöteknik, som ligger bakom årets program, kan vara nöjda med onsdagens utfall.

Programpunkterna innehöll både tillbaka- och framåtblickande, vilket gav perspektiv. Miljötekniken kan inte längre räkna med nyhetens behag. Men nog kan fler än undertecknad glädjas åt de ”nyheter” i utbudet som rubriceras ”Stora miljövinster från små fiskar” eller ”Koldioxid – en värdefull produkt”. Citat som vittnar om att kreativiteten blomstrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om