Att valresultatet i Linköping var komplicerat konstaterades snabbt efter valdagen den 11 september. De efterföljande förhandlingarna, för att få till ett nytt styre i kommunen, bekräftar också påståendet. Inte minst under tisdagen.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Linköpingslistan har, under de senaste veckorna, suttit i fördjupade samtal om att gemensamt styra Linköping under nästa mandatperiod. Trion har endast 34 av 79 mandat i kommunfullmäktige och saknar därmed majoritet, men för att åtminstone få en majoritet i kommunstyrelsen och nämnderna har Socialdemokraterna förhandlat om en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet. Under måndagskvällen sa Vänsterpartiet nej till en samverkan vilket har kastat om förutsättningarna.
– Det här innebär att vi har en ny spelplan i Linköping och att möjligheterna till ett nytt styre har förändrats. Vi hade ett möte med LL och MP på morgonen (läs tisdag) och är överens om att vi inte kan gå vidare just nu. Vi måste fundera över hur vi gör härnäst. Någonstans handlar det om att tillräckligt många ska säga ja till något styre, säger Socialdemokraternas ordförande i Linköping Eva Lindh.
Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes är mycket upprörd över Vänsterpartiets agerande och skickar skarp kritik till gruppledaren Sofia Frithioff (V).
– Vänsterpartiet har väldigt tydligt visat att de inte är redo att ta ansvar eller att de överhuvudtaget vill ha ett politiskt inflytande. Jag tycker att det här är så pass allvarligt från deras sida så att Sofia Frithioff borde ställa sin plats som gruppledare till förfogande.
– Hon hade förhandlat fram något med oss som hon hade godkänt i förhandlingsrummet. Hon hade ingenting mer att tillägga på söndagen och så går hon ut på måndagen, i Corren, och kallar det för ett "ingenting-bud". Genom överenskommelsen hade de kommit in i nämnder, ingen i stadshuset minns ens när de var inne senast, så det var absolut inte ett dåligt bud, fortsätter Maria Moraes.
Men kan ni inte ta det ett varv till med V?
– Det här var en slutöverenskommelse – något både de och vi var nöjda med. I förhandlingsrummet fanns det inget mer att tillägga och hur de agerar därefter visar att de inte är pålitliga, säger Maria Moraes.
Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff håller inte med om Maria Moraes (MP) bild av förhandlingarna.
– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi har ett medlemsmöte som godkänner överenskommelsen och inget annat. Det är klart att de är jättebesvikna men det är vi också. Det har inte gått särskilt bra att förhandla utan de har räknat kallt med vårt stöd, säger hon.
Varför var budet inte tillräckligt då? Hur mycket kan man förvänta sig?
– I en valteknisk samverkan så hör det ändå till vanligheterna att man brukar fördela posterna partierna emellan men här skulle vi inte få några ordinarie platser alls utan bara ersättarplatser. Sedan är det klart att de andra partierna kommer att säga att det är vårt fel och att vi släpper fram något annat styre nu. Jag hävdar att det är precis lika mycket deras ansvar.
– Vi har gått till mötes så mycket i de här förhandlingarna utan att mötas upp på det sätt som man kan förvänta sig, fortsätter Sofia Frithioff.
Vad säger du om kravet att ställa ditt uppdrag till förfogande?
– Det kan Maria Moraes tycka men det kommer inte mina medlemmar att tycka.
Både Moderaterna och Linköpingslistan hävdade, under tisdagen, att bollen nu återigen ligger hos Centerpartiet.
– Rent krasst, för att komma vidare i processen, krävs det ett besked från Centern ifall de är villiga att på något sätt flytta sina positioner, säger Niklas Borg (M).
– Centern kan antingen välja att gå i koalition med M, KD, L och SD eller med oss övriga partier. Vi i LL avvaktar till dess att C tar ett beslut om hur de går vidare, säger Michael Cocozza (LL).
Lars Vikinge, Centerpartiets gruppledare, bekräftar att partiet har nya förutsättningar att ta ställning till.
– Vi är ett parti där Linköpings bästa är helt överordnat och samtidigt som vi tidigare meddelade att vi går i opposition så meddelade vi också att vi skulle vara konstruktiva. Vårt beslut om opposition förutsatte att styret S+LL+MP skulle gå i mål, säger han.
Känner ni också att bollen har kommit tillbaka till er?
– Det är alldeles uppenbart att andra partier ser det så och att vi har saker att ta ställning till. Det jobbas på i stadshuset.