Det är godistillverkaren Karamello som har tagit över den anrika pepparkakan och flyttat in i lokalerna som ligger granne med pizzerian på Grindgatan i Vidingsjö.
Enligt Henrik Hovlind, försäljningschef på Karamello, behövde de plötsligt ett bageri.
– En stor del av våra produkter består av profilerade varor för företag. Vi köpte tidigare pepparkakor från Nyåkers men de vill helst jobba med större volymer och dessutom kändes det inte hållbart att skicka våra burkar upp till Umeå för att fylla dem med pepparkakor, berättar han.
De började söka efter en mera lokal lösning. I somras hittade de Kisa pepparkakor.
– Den här pepparkakan har en lång historia som förstås började i Kisa. Men som allra störst var Kisa-pepparkakan när bageriet låg i Normlösa med 18 anställda och en halv miljon kakor om dagen.
Kisa-pepparkakan har även hunnit med att produceras i Vadstena. Men så köptes den upp av ett syskonpar på ett så passande ställe som Kisa. Tillbaka till rötterna. Och i somras var det godistillverkaren Karamello som tog över rättigheterna till tillverkningen tillsammans med en del utrustning, bland annat valsmaskinen som funnits med sedan tillverkningens glansdagar på 1970- och 80-talen.
Platsbrist– Vi fick inte plats i vår godisfabrik i Tornby. Men vi hittade lokalerna Vidingsjö där det funnits en bageriverksamhet tidigare.
Sedan dröjde det inte länge förrän de upptäckte att det fanns ett större intresse för den östgötska pepparkakan än vad de hade trott:
– Butiker började höra av sig när de förstod att vi producerade Kisa-pepparkakan. Nu levererar vi till många av de lokala butikerna i Linköping och västra länsdelen.
Att pepparkakan har ett särskilt ställe i östgötarnas hjärtan är tydligt. Henrik Hovlind har fått kontakt med personer som har jobbat i den tidigare produktionen av Kisa-pepparkakan, och han har fått mängder med tidningsklipp och information om hur en pepparkaka ska bakas.
Doppas– Det som gör Kisa pepparkakor unikt är att vi bakar dem på plåt. De får en krispigare, hembakad karaktär. En bra pepparkaka ska man kunna doppa två gånger!
Karamello har börjat i liten skala, senaste månaderna har man tillverkat cirka 100 000 kakor om dagen. Under hösten har man visstidsanställt ett par personer och tagit in personer som arbetstränar via Arbetsförmedlingen.
– Vi vet ju inte riktigt vart det tar vägen. Som vi har förstått det minskar efterfrågan efter lucia. Men en sak jag har lärt mig om marknaden är att vi svenskar tydligen äter pepparkakor över hela året, säger Henrik Hovlind.