Det är eftermiddag på Adjunkten. Barnen har precis gått hem för dagen, och det dagliga avstämningsmötet är i full gång. Svjetlana Cvijetic, mottagningsansvarig, håller i mötet där enhetens pedagoger, fritidsledare och språkstödjare en och en rapporterar om dagens arbete.
– Vi går igenom vad som fungerar, vad som är positivt, negativt och vad vi kan utveckla för att bemöta eleverna på bästa sätt, förklarar Svjetlana Cvijetic.
Med på just dagens möte är Erik Ullenhag, före detta integrationsminister, numera riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.
– Har det varit en bra dag i dag? frågar han.
Det har det. Vissa har ägnat sig åt individuell kartläggning, andra har haft mer traditionell undervisning. Alla upplever att barnen gör framsteg.
Mottagningsarbetet har pågått i fem år, men det var i augusti 2014 som Adjunkten på Brunnsgatan öppnade. Då med 40 barn. Ett år senare var de 120, med samma personalstyrka, och sammanlagt har de hanterat 35 olika språk. Nu byggs det nytt och nyanställs. För tillfället har de hand om 97 barn, men det förändras från dag till dag.
– Det är en logistik som heter duga, säger biträdande enhetschef Kerstin Jeppsson.
Nu har så gott som hela Sverige samma upplägg som Linköping.
– Över 200 har köpt in det här systemet nu. Det var jag som erbjöd det till Skolverket, säger Lars Rejdnell, kommunens barn- och ungdomschef och får medhåll av Erik Ullenhag.
– Ja, ni var före oss i förra regeringen. Det begicks ett historiskt misstag i skolan där vi skulle behandla alla lika och inte har sett att man kan ha andra förutsättningar när man har flytt från krig. Linköping var tidigt ute med att jobba med kartläggning, och ett av de sista besluten vi tog i alliansregeringen var att införa det i hela landet.
Till Adjunkten kommer nyanlända barn mellan sex och sexton år gamla. Vissa har kommit till Linköping med sina föräldrar, andra är ensamkommande. Den viktigaste uppgiften är att under några veckor, max åtta, kartlägga barnens skolförutsättningar för att ge skolorna en ram att förhålla sig till. De får också en hälsokartläggning, och introduktion till både skolarbete och samhället i stort.
Den uttalade ambitionen är att vara landets bästa mottagningsenhet. Kerstin Jeppsson anser att det finns en liten bit kvar dit.
– Vi jobbar på att få till en meningsfull fritid också. Det är jätteviktigt. Nu har vi anställt två jätteduktiga fritidsledare, säger hon.
– Om ni får ta över regeringen – vad skulle ni förändra? frågar Erik Ullenhag.
– Jag tror stenhårt på att integrera eleverna och få ut dem i alla högstadieskolor. Och det är viktigt att binda ihop boenden, hemmen, skola och fritid. Man måste tänka helhet kring barnen, säger Kerstin Jeppsson.
Erik Ullenhag tycker själv att den viktigaste omedelbara integrationsåtgärden är att få ner asylhandläggningstiden. Nu tar det gärna över ett halvår innan en asylsökande ens får sitt första samtal med en handläggare. Ullenhag och Liberalerna vill införa en tremånadersgaranti.
– Långa handläggningstider är katastrof. De ärenden som är glasklara, som att nästan alla syrier får stanna, bör vi kunna behandla mycket snabbare. Och för de grupper som konsekvent får avslag måste vi bli mer flexibla för att begränsa överklagandedelen, säger han.