En död i covid-19 på äldreboende i Linköping under juni

Inte sedan slutet av maj har en person inom äldreomsorgen avlidit av covid-19. Men i slutet av förra veckan dog ytterligare en person i sjukdomen, enligt uppgifter på kommunens hemsida.

Antalet smittade har totalt blivit färre och fler har tillfrisknat. Den ökning av bekräftat smittade som man sett  under en kort period kan ha att göra med att fler har testat, enligt medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Antalet smittade har totalt blivit färre och fler har tillfrisknat. Den ökning av bekräftat smittade som man sett under en kort period kan ha att göra med att fler har testat, enligt medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Foto: Anna Persdotter

Linköping2020-06-15 16:30

Antalet smittade har stadigt gått ner. På måndagen var totalt 6 personer på äldreboende bekräftat smittade. Tar man också med hemtjänst, LSS och personlig assistans så är det totalt 8 smittade personer. 

Antalet smittade var som högst 27 april. Då uppgavs att det fanns 53 personer med konstaterad smitta inom vård- och omsorg, 35 av dessa bodde på äldreboende. Samma datum hade 15 av 56 boenden smitta hos sig. 

Sedan en tid tillbaka finns ytterligare ett boende och totalt finns nu 57 äldreboenden (eller särskilt boende som de också kallas) i kommunen. På måndagen uppgavs att det är 3 boenden som har smitta bland sina brukare.

Även om allt fler blir friska och smittan avtar så har den ändå ökat aningen den senaste tiden. Orsaken till det är, enligt Anette Kanon, medicinskt ansvarig sjuksköterska, svårt att säga. Men hon gissar att man under en period kommer att se små variationer i antalet smittade.

I ett mejl skriver hon: Det är i nuläget för tidigt att analysera uppgången vi har sett den här veckan (reds. anm. Läs förra veckan) och dra några slutsatser. Vi hade en stark nedgång under några dagar vilket kan förklara den uppgången vi nu ser. En annan förklaring kan vara att vi testar fler enligt Region Östergötlands nya direktiv.

Trots allt blir människor friska från covid-19. Sedan utbrottet har 45 personer på äldreboende tillfrisknat och räknar man hemtjänst, LSS och personlig assistans har 65 personer blivit friska från sjukdomen. 

Det betyder att det är fler som blir friska än som faktiskt avlider. Länge har antalet avlidna var 25 totalt, varav 22 på äldreboende i kommunen. Men den siffran ökade förra veckan då ytterligare en person avled mellan torsdagen och fredagen. Totalt har nu 26 personer dött, varav 23 har bott i ett äldreboende.

På måndagen meddelade socialministern Lena Hallgren att besöksförbudet på landets äldreboenden förlängs till 31 augusti. Men den policy som Linköping har, att ingen ska behöva dö ensam, står fast trots pandemin, enligt Anette Kanon.

Hon uppger att anhöriga eller andra närstående alltid får komma till en person som är döende. Om personen har covid-19 måste man däremot använda samma skyddsutrustning som personalen har. Skyddsutrustningen uppfyller de krav som utfärdats av Vårdhygien Östergötland och det är boendet som ser till att de anhöriga är skyddade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!