– När fastighetsägarna höjer hyrorna blir konsekvensen att en del människor måste flytta, säger Ylva Bohlin-Lövgren på Hyresgästföreningen i Linköping.
Även på Socialkontoret är man medveten om att renoveringar av miljonprogrammets hyreslägenheter kan få konsekvenser för kommunens invånare.
Lyxrenoveringar– Vi får göra en bedömning från fall till fall, om en person redan har bistånd för att kunna betala hyran kan det bli svårt att kräva att den ska flytta. Hyresgästen har ju liksom inte själv försatt sig i den situationen, säger Laila Hämäläinen, avdelningschef på Socialkontoret.
Samtidigt ifrågasätter hon ”lyxrenoveringar” där hyran höjs 40–50 procent. Fastighetsägaren har ju ett ansvar mot sina hyresgäster, menar hon.
TrångboddhetBetydligt svårare kan det bli för hyresgäster som tidigare inte har bistånd för sitt boende. Att komma in i systemet inte helt enkelt.
– Vi har ju ett tak som vi går efter och som vi måste rätt oss efter. Blir det hyreshöjningar i alla områden måste vi successivt höja taket men det är en politisk fråga, säger Laila Hämäläinen,
I Hyresgästföreningens rapport om konsekvenserna av omfattande renoveringar som gjorts av Sara Westin, doktor i kulturgeografi vid Uppsala Universitet, framkommer inget entydigt svar på vart människor som måste flytta tar vägen.
– Man kan se att en del människor flyttar längre ut i ytterområdena. Andra flyttar ihop med någon. Ytterligare en grupp väljer att flytta till mindre bostäder och blir trångbodda, säger hon.
”Social housing”I debatten kring renoveringen av landets hyreslägenheter i miljonprogrammet har förslag ibland kommit om ”sociala bostäder”, eller ”social housing”. Med ”social housing” menar man oftast enklare bostäder som är undantagna från den kommersiella bostadsmarknaden, som får offentligt stöd och till exempel ägs av icke vinstdrivande företag.
Några sådana lösningar vill varken Sara Westin, Ylva Bohlin-Lövgren eller Laila Hemälänen ha i Linköping.
Mikael Carlsson på Stångåstaden säger också bestämt nej.
– I England och Frankrike har de sociala orättvisorna och ”social housing” lett till upplopp. Någon sådan utveckling vill ingen ha i Sverige.