Linköpingsrestaurang firar 40 år: "Branschen har blivit tuffare"

Olympia var Linköpings första grekiska restaurang när den öppnades i city 1984. "Vi var unga och vackra. Och vi hade en fantastisk grekisk kock med oss. Så började vår resa i restaurangbranschen, men äventyret är inte slut än."

40 år med tzatziki - nu ska det firas och festas med grekiska maträtter på Olympia/Da Vinci som Michel Kotsamboikidis startade 1984 (den grekiska delen av restaurangen).

40 år med tzatziki - nu ska det firas och festas med grekiska maträtter på Olympia/Da Vinci som Michel Kotsamboikidis startade 1984 (den grekiska delen av restaurangen).

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2024-09-09 17:00

Nyheten i korthet

  • Olympia, Linköpings första grekiska restaurang, firar sitt 40-årsjubileum. Restaurangen ägs fortfarande av grundaren Michel Kotsamboikidis.
  • Restaurangbranschen har blivit betydligt tuffare sedan Olympia först öppnade, med över 200 restauranger i Linköping jämfört med ett tiotal 1984.
  • Trots ökad konkurrens har Olympia överlevt tack vare sitt fokus på gästbemötande och personlig service, enligt Kotsamboikidis.

Det säger Michel Kotsamboikidis som för 40 år sedan startade Olympia och som fortfarande äger och driver restaurangen – tillsammans med "det vackra gänget".

Och den fantastiska grekiska kocken? Det finns flera kockar på restaurangen nu, men han som var med i starten har hunnit gå i pension.

undefined
Nu ska det festas och firas. Olympias 40-årsjubileum.

Vi möter Michel Kotsamboikidis i restaurangens lokaler på Bielkegatan. För sju år sedan flyttade Olympia hit från Platensgatan i centrum. I lokalen fanns tidigare den italienska restaurangen Da Vinci, som också ägdes av Michel. Efter flytten heter restaurangen Olympia/Da Vinci och den är både grekisk och italiensk. 

– Men nu firar vi den äldre, grekiska delen. Det var jobbigt att driva två restauranger, säger han.

Snart är det lunchdags och Michel hjälper till med förberedelserna. Han ställer menyskylten vid entrén och pratar med en ung gäst som har frågor om dagens vegetariska maträtter. Michel gillar bäst de klassiska grekiska kötträtterna, som serverades för 40 år sedan och som även i dag finns på menyn: souvlaki, bifteki med tzatziki och moussaka. Men de vegetariska maträtterna står sida vid sida med köttet på restaurangens viktighetsskala – både Michels fru och dotter är vegetarianer.

Vill gästerna verkligen ha samma meny som för 40 år sedan?

– Hahaha, många vill ha just klassiska grekiska maträtter, därför går man på en grekisk restaurang. Men vi är lyhörda för våra gästers önskemål. Gästerna är nu mycket rörligare än tidigare och vill prova på nya saker. Om de är missnöjda kommer de inte tillbaka.

undefined
I 40 år har Michel Kotsamboikidis satt sina gäster i centrum - det är restaurangen Olympias motto och hemligheten bakom överlevnaden.

Han har sett åtskilliga restauranger "komma och gå" genom åren. 

– Det finns knappt någon restaurang i Linköping från 80-talet som fortfarande har samma ägare. Restaurangbranschen har blivit en oerhört tuff bransch. Vi har överlevt tack vare att vi alltid har satt våra gäster i centrum. Den personliga servicen är minst lika viktig som maten och drycken, gästen ska alltid känna sig sedd. Det har varit vårt motto i alla år, säger Michel Kotsamboikidis som varje dag träffar sina gäster på restaurangen.

Han säger sig också vara "allt i allo" och det trivs han med.

– Jag gör allt som behövs, diskar, städar, serverar, beställer varor....listan är lång.

När Michel öppnade Olympia fanns det ett tiotal restauranger i stan. Linköpingsborna hade i större utsträckning börjat åka till Grekland och grekiska restauranger var redan populära i Stockholm. Starten med Olympia blev snabbt en succé, man var tvungen att boka bord för helgen flera veckor i förväg, enligt Michel. Men konkurrensen inom branschen har ökat genom åren. Nu finns det över 200 restauranger i Linköping. Varje år går flera av dem i konkurs eller säljs vidare.

– På 80- och 90-talet ville gästerna ha bra bemötande och vara nöjda med maten. Men nu finns det så många faktorer som är minst lika viktiga. Allt är viktigt, miljö, stämning, reklam på sociala medier, personalens utbildningsnivå samtidigt som det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. Nu måste restaurangägare vara väldigt flexibla. Att driva en restaurang har aldrig varit ett jobb mellan 08 och 20 men nu är det ännu tuffare. Jag ser hur mycket de yngre passionerade ägarna, som brinner för mat och service, offrar för sina restauranger, säger Michel.

Har inte du offrat mycket för din restaurang?

– Jo, men det känns som att det var lättare tidigare. Vi är flera kollegor som kämpade tillsammans, men kraven var inte så som nu. Det blev vår livsstil.

Det har öppnats flera nya ställen med mediteransk mat. Känner du av konkurrensen?

– Det är svårt att säga. Våra gäster vill kunna prata, umgås och ta det lite lugnt medan de äter. Vi är också en typisk vinterrestaurang även om vi har en uteservering. Vi kommer att satsa mycket mer på uteserveringen nästa sommar.

undefined
Olympia/Da Vinci har sin uteservering mot parken på Bielkegatan men planen är att satsa mer och utveckla den nästa år.

Hänger restaurangen med i branschutvecklingen?

– Vi försöker förnya oss. Vi har byggt om en del av restaurangen till vinbar, men vår marknadsföring på sociala medier kunde ha varit bättre. Min dotter har lovat hjälpa oss med det.

Finns det några tankar på vem kan ta över efter ert vackra gäng?

– Vi har inte diskuterat det än, men om dottern skulle vilja skulle jag stötta henne.

Olympias 40-årsjubileum börjar firas i mitten av september och fortsätter november ut. Men även under resten av året kommer det att anordnas aktiviteter jubileet till ära, som grekiska kvällar, matlagningskvällar och vinprovningar.

Karta: OLYMPIA - DA VINCI
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!