Emil byggde damm – för att skydda sig mot torka

Efter den senaste tidens regnväder har flera jordbrukare drabbats av översvämningar i sina odlingar. Emil Ericson, som har sitt jordbruk en bit utanför Linghem, har fått delar av ett vetefält översvämmade. "Såhär mycket har det aldrig varit här förut", säger han.

Emil Ericsons åker i närheten av Gistad ligger delvis under vatten efter skyfallen.

Emil Ericsons åker i närheten av Gistad ligger delvis under vatten efter skyfallen.

Foto: Erik Sahlman

Linköping2024-07-20 17:00

Bredvid ett av Emil Ericsons vetefält i närheten av Gistad går Kumlaån. Den har svämmat över till följd av de stora mängder regn som har fallit över Östergötland den senaste tiden. Nu står en del av Emils veteax helt under vatten. 

– Man får bara vänta på att det rinner undan. Det är svårt att ge sig ut och jobba på åkern när det ser ut så här, säger Emil Ericson.

Tidigare i veckan pratade Corren med Jeanette Blackert, som är ordförande i LRF Östergötland. Hon berättade att det inte behöver bli så stora konsekvenser av skyfallen, så länge det inte fortsätter regna mycket framöver. Än vet inte Emil vad översvämningarna kommer innebära för hans jordbruk, men han delar Blackerts bild av hur mer regn skulle påverka jordbrukarna framöver.

– Det är jättesvårt att veta nu. Det kan vara betydande om det här är starten på något mer. Då kan det bli större konsekvenser, säger han.

undefined
Emil Ericson tror att specialgrödor som jordgubbar och potatis drabbas värst av de stora vattenmängderna.

Vetet är inte den gröda som lider mest av för mycket vatten, även om den inte klarar av att stå helt under ytan, som på delar av Emils åker. Emil är även delaktig i en jordgubbsodling och den har tagit mer skada av skyfallen.

– Det som påverkas mest är specialgrödor, jordgubbar exempelvis, som kan regna sönder.

Emil har aldrig sett att vattnet har varit så här högt upp på åkern. Han tror inte att dräneringssystemen omkring Kumlaån är gjorda med den här typen av regnväder i åtanke. Att förbättra just dräneringen är den åtgärd, som Emil kan komma på, som skulle kunna hjälpa vid framtida regn.

undefined
På delar av åkern är vetet helt under ytan. På andra delar, exempelvis den på bilden, går vattnet inte lika högt upp.

– Så här mycket har det aldrig varit här förut. Någonstans kanske man får acceptera att det inte är dimensionerat för så här extrema skyfall. Man kan ju inte ha hängslen och livrem för allting.

Inför odlingssäsongen byggde Emil en bevattningsdamm. Tanken med den är att han ska kunna pumpa upp vatten som samlas på åkrarna under vintern, spara det i dammen och använda det när det blir torrt under våren eller sommaren. Den här sommaren är dammen välfylld, men vattnet i den behövs inte.

– Dammen är mer full nu än i vintras. Men det kommer komma extremväder åt andra hållet också. Då kommer vi att behöva det vattnet, säger Emil Ericson.

Karta: Den översvämmade åkern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!