Onsdagsintervju
Högst upp i Lundbergs hus vid Farbror Melins torg i centrala Linköping, med en fantastisk utsikt över stora delar av staden, håller Handelsbanken till. Det är därifrån Michael Sterne ska verka som regionchef med ansvar för ett 80-tal anställda i bankens östgötska kontor.
Men du är inte ny i banken?
– Verkligen inte. Jag började 1993. Jag har bott på fem olika ställen och haft åtta olika jobb i olika delar av södra och västra Sverige. Det känns som om det inte finns en väg eller ort som jag inte åkt på eller varit i. Senast ingick jag i ledningsgruppen för sydöstra Sverige och dessförinnan var jag kontorschef i Linköping, säger 54-årige Michael Sterne, som är uppvuxen i Tranås men nu bosatt i Linköping.
Vad innebär den nya tjänsten?
– Grejen med Handelsbanken – som gjort att jag varit kvar i så många år – är att du får bestämma själv. Är du kontorschef får du en egen resultaträkning, balansräkning och eget ansvar att driva verksamheten. Samtidigt kan inte kontoren fatta beslut om allt. Regionerna, som fattar de övergripande besluten, var tidigare stora och riskerade att komma långt från den lokala marknaden. Vi vill skilja ut oss genom att vara den lokala spelaren och har därför inrättat regioner som bara omfattar ett län.
I höstas kom besked om att Handelsbanken under 2021 ska minska antalet kontor i Sverige från 380 till 200 och att 1 000 tjänster ska bort.
Vad betyder det för Östergötlands del?
– Det som är bestämt och som vi berättat för kunderna är att vi stänger kontoren i Borensberg och Vadstena och flyttar kompetensen därifrån till Motala. Vi har också stängt kontoret i Åtvidaberg och ska stänga det i Tornby.
Så 11 kontor blir 7?
– Ja, och det är inte helt klart ännu om det kommer att bli ytterligare förändringar.
Men ni är en bank som har "stark lokal förankring" som slogan. Urholkas inte det av nedläggningarna?
– Jag hoppas inte det. Att minska regionernas storlek är ju också ett sätt att trycka tillbaka beslutskraften nära kunderna och den lokala marknaden. Och tiderna förändrats. För tio år sedan var du kanske inne på banken flera gånger per år och behövde hjälp med allt från att ta ut kontanter till enklare rådgivning. Då var det viktigt för oss att ha många kontor överallt för att göra det enkelt för kunderna att ta sig till oss. Sedan dess har syftena med kontoren helt förändrats. Nu är man inne på sitt bankkontor kanske vartannat år. All vardagsservice har ju digitaliserats. Man ska också komma ihåg att vi kommer att ha kvar 200 kontor. Det är mer än någon annan bank.
Det finns människor, kanske främst äldre, som inte hänger med i digitaliseringen, som inte kan förstå att banker inte hanterar kontanter eller välkomnar besökare som tidigare. Vad säger du om det?
– Det där är en samhällsutmaning som vi har. Hela samhället går ju mot digitalisering. Du kan inte lämna fram en 20-lapp till chauffören och begära att få kliva på bussen. Någonstans har bankerna varit den sista bastionen som ändå hjälpt till med det här. Det är en liten grupp vi pratar om och i slutändan är det omöjligt att göra speciallösningar för dem – även om vår personal dagligen hjälper de som behöver.
Att Handelsbanken är det nu äldsta noterade bolaget på Stockholmsbörsen, att banken lyckats klara sig genom bankkriser utan statligt stöd och sedan starten 1873 inte behövt tigga mer pengar från aktieägarna är något Michael Sterne nämner med viss stolthet.
Men ser man på aktiekursen under pandemin har Handelsbankens aktie gått ner från 112 kronor i februari förra året till 86 nu, efter att ha dykt till 72 i november. Är det risk för att ni behöver statligt stöd framöver?
– Haha. Vi är absolut inte oroade över att behöva statligt stöd.Vi är välkapitaliserade och vår verksamhet rullar på. Folk köper bostäder som aldrig förr. Och även om vissa branscher har det jobbigt under pandemin går många företag väldigt bra. Vi hade i vårt årsbokslut extremt låga kreditförluster. Och tittar man på vår lönsamhet är den stark.
Hur har pandemiåret varit annars?
– Digitala möten har exploderat. Både vi och kunderna har lärt oss det bättre och bättre. Det har tryckt på den utveckling vi pratat om redan innan pandemin men som då inte gick så snabbt. Men vi är en relationsbank och i längden bygger man relationer genom att träffas så vi ser fram emot det.
I slutet av 1990-talet köpte Handelsbanken Stadshypotek. Hur har det påverkat er verksamhet?
– I samband med köpet växte vi kraftigt på bostadssidan. Sedan har vi fortsatt växa och tar nu störst marknadsandelar när det gäller bolån. På privatsidan är vår andel av bostadsmarknaden 22 procent. Där är det vi och Swedbank som är störst.
Du fick Östsvenska handelskammarens allra första Hållbarhetspris 2019. Berätta.
– Ja, det är jag stolt över. Det var under min tid som kontorschef i Linköping. Jag var – och är – väldigt engagerad i det lokala näringslivet och jobbade hårt med att få till en jämlik och jämställd sponsring. Sponsrade vi LHC:s herrar skulle vi också sponsra deras damer och LFC. Jämställda styrelser var också en viktig fråga för mig. Det första jag gjorde när jag kom hit var att ta in ett par kvinnor så att vi fick en jämställd styrelse.
Varför är det viktigt?
– Rent affärsmässigt och lönsamhetsmässigt. Det är samma sak som att ju fler olika typer av personer du har i en styrelse desto mer dynamik blir det i en styrelse. Där spelar även kön en roll. Jämställdhet och hållbarhet är viktiga frågor. Det kanske känns lite tråkigt eftersom alla pratar om det. Men det är en sak att prata... Det finns ju inte ett företag som inte hävdar på sin hemsida att man är fantastiska på hållbarhet och miljö. Men alla vet ju att det inte är så. Det viktiga är hur du jobbar och vilka beslut du fattar i vardagen.
Och vad gör då ni rent konkret där?
– När det gäller ekonomisk hållbarhet har Handelsbanken alltid sagt att vi ska inte ligga någon till last, vi ska inte skatteplanera eller hjälpa våra kunder att minimera skatt. När det gäller social hållbarhet vill vi finnas överallt för att kunna stötta det lokala samhället. Den miljömässiga hållbarheten handlar om hur vi placerar våra pengar och vilka vi lånar ut till. Det kom nyligen en undersökning som visar att vi är den bank som placerar klart minst i fossil energi. Och för några år sedan ställde vi om vår fondförvaltning i grunden för att verka för minskade koldioxidutsläpp.