Elsa går på Fridtunaskolan och har gångavstånd från sin pappas bostad. Men varannan vecka bor hon hos mamma i Berga och då är det tre kilometer till skolan.
Tidigare har Johanna kunnat lämna Elsa på fritis när hon själv åker till jobbet, men nu när Elsa går i fyran finns det inget morgonfritis. Johanna ansökte därför om skolskjuts åt Elsa, men fick avslag på grund av de sex saknade metrarna.
– Det är småsint. Ska de vara så nitiska kan de lika gärna räkna in att Elsa bor på tredje våningen. Då blir det mer än 3 000 meter att gå. Dessutom undrar jag om de kan mäta så exakt. Enligt till exempel hitta.se är det 3,1 kilometer.
Elsa kan åka den reguljära bussen, med ett byte vid US. Men månadskortet tycker Johanna att kommunen borde stå för.
– Tycker de verkligen att en tioåring ska gå 2 x 45 minuter i alla väder och i mörker? Jag vill inte låta henne cykla själv, det är för farligt.
Johanna har nu överklagat avslaget till förvaltningsrätten.
Tor Andersson, avdelningschef på utbildningsförvaltningen, säger att han inte kan gå in på det enskilda fallet, men konstaterar att kommunen håller strikt på avståndsreglerna. Adressen räknas i markplan, oberoende av trappor.
– Hade personen haft avstånd från sin växelvisa adress hade hen blivit beviljad skolskjuts med något av resesätten, det vill säga upphandlad skolbuss, busskort med allmän kollektivtrafik eller skolskjuts i bil. Vilket resesätt kan vi inte uttala oss om, för då går vi in på det enskilda fallet, säger han.