"En kul frågeställning som studenterna tagit på stort allvar."
Så löd en del av juryns motivering när Elias och William vann pris i Forsknings-SM för unga. Nu ska de åka till London och delta i ett två veckor långt forskningsläger som samlar elever från 70 olika länder.
– Vi kom till SM med tanken att "det här kommer bara vara kul". Det var många deltagare som hade gjort mer samhällsnyttiga saker än vi gjort. Vi har ju mest gjort en kul grej, säger Elias.
Duon trodde aldrig att deras drakforskning skulle kunna gå hela vägen.
– Det var euforiskt, vi trodde ju absolut inte att vi skulle vinna, säger Elias.
För att få de korrekta måtten på den eldsprutande besten kontaktade de företaget som animerade Smaug till Hobbit-filmerna. Sedan kunde de göra en 3D-printad modell av draken fast i en mycket mindre skala, 105 gånger mindre än den i filmerna. När modellen var färdig var det upp till bevis. De testade den i en vindtunnel på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
– Generellt sett brukar fantasydjur, i det här fallet drakar, se ganska tröga ut. Jättesmå vingar, stora kroppar och klumpiga. Det är ganska dåligt om tanken är att de ska kunna flyga. Men Smaug är annorlunda. Han är bättre byggd än många andra fåglar är, därför var det inte lika enkelt att avfärda teorin om han skulle kunna flyga eller inte, berättar Elias.
Hur kom ni på idén?
– Vi satt på en fysiklektion en dag och så frågade William "Skulle Smaug kunna flyga?", säger Elias.
– Det var bara en spontan tanke, säger William.
Vad kom ni fram till då?
– Han skulle behöva flyga orimligt snabbt för att hålla sig uppe, 700 kilometer i timmen vid glidflygning. Och hans överarmsben vid vingarna skulle gå av, säger William.
– Han skulle inte heller kunna stanna särskilt bra, inflikar Elias.
Smaugs skapare, författaren J.R.R. Tolkien, hade en mer flygduglig bild av draken.
– I böckerna är Smaug sex meter lång, i filmerna är han 157,5 meter. Så Tolkiens version skulle ha lättare att flyga i och med att den är mindre.
Vad vill ni göra i framtiden?
– Jag har funderat ganska mycket på att gå i forskarspåret, främst inriktat på matte. Sen kan vi ju alltid göra det här mer ordentligt, säger William och pekar på draken som ligger på bordet framför dem.
– Att forska är kul! Det skulle vara roligt att forska kring molekyler som bygger sig själva, berättar Elias som sedan barnsben velat bli mattelärare.