Elfström: Paradiset utanför Linköping

Hösten 1943 stod Sätravallen, av Corren kallat för Östergötlands Vålådalen, klart.

På Sätravallen fanns servering, lekplats, grillplatser, minigolfbana, skidbacke, campingområde med stuguthyrning och en badplats. I de 26 husen fanns totalt 120 bäddar.

På Sätravallen fanns servering, lekplats, grillplatser, minigolfbana, skidbacke, campingområde med stuguthyrning och en badplats. I de 26 husen fanns totalt 120 bäddar.

Foto: Bild Linköping 1970-tal

Linköping2021-02-13 14:00

Vår stad

Corren var lyrisk, tidningen skrev att Sätravallen inte kunde beskrivas, det måste besökas.

Det var en grupp, kallad Sätravallens vänner, som 1940 för Skidfrämjandets räkning köpte en 120 tunnland stor fastighet i Tutebo i Vårdnäs. Syftet med köpet var att skapa en friluftsgård. Initiativtagare var Linköpingsdirektören Bertil Gyllenram, vd för Nordiska armaturfabriken.  

Byggnadsbeståndet bestod ursprungligen av ett bostadshus, uppfört 1890, samt en rad ekonomibyggnader. Innan anläggningen togs i drift uppfördes Storstugan med en stor matsal dominerad av en öppen spis. I huset fanns också ett välutrustat kök och fyra sovrum med sammanlagt 16 bäddar. Det gamla bostadshuset, Gammelstugan, rustades och invid Sätrasjöns strand uppfördes en bastu.

Genom donationer från företag och privatpersoner insamlades 31 000 kronor. Projektet fick ekonomiskt stöd av Statens fritidsnämnd och staden ställde upp med ett amorteringsfritt lån.

Landshövding Carl Hamilton invigde Sätravallen en decembersöndag 1943. Högtidstalet hölls av arméchefen, tillika Internationella skidförbundets första ordförande, generallöjtnant Ivar Holmquist. I skuggan av världskriget underströk han vikten av att unga män redan före militärtjänstgöringen var vana skidåkare.

Ceremonin inleddes med en fältgudstjänst förrättad av Vårdsnäs kyrkoherde Gösta Jehrlander. I samband därmed startade också en insamling till en klockstapel som skulle kalla till friluftsgudstjänster.  

Corren beskrev Sätravallen som ett paradis på sommaren och ännu mera användbart på vintern. Tidningen menade att skidåkning, terränglöpning och orientering, faktiskt så gott som alla idrottsgrenar kunde utövas på friluftsgården.

I januari 1950 köpte staden Sätravallen för 115 000 kronor. En styrelse tillsattes där såväl staden som Skidfrämjandet hade representanter. Staden satsade först på att rusta de befintliga husen för att med början 1951 inleda en betydande utbyggnad. Genom nybyggnation skapades nästan hundra övernattningsplatser.

Stadens målsättning var att öka besökarantalet. År 1950 räknades 12 000 gäster in, redan 1953 var siffran 31 000. Ökningen fortsatte även åren därefter. 

Inför övertagandet annonserade staden efter en föreståndare. Uppenbart utgick de styrande från att de skulle anställa en gift man. Det förutsattes nämligen att den utvaldes hustru skulle bli anläggningens husmor. Så blev det också.

Kommunen avyttrade Sätravallen år 2006.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!