Elevrådsordförande: ”Vi har tvingats avbryta undervisningen”

Undervisning i baracker är bättre än att spridas ut i okända klasser runt om i stan under renoveringen, anser Elin Norberg, elevrådsordförande på Rydskolan.Men barackerna är lyhörda och undervisningen störs.

Foto: Jeppe Gustavsson

LINKÖPING2013-06-24 11:20

– Vi har haft störd undervisning i flera år nu. När de renoverade skolan förra gången tvingades vi avbryta lektioner för att det inte gick att höra vad lärarna sa, till exempel när byggjobbarna höll på med borrhammare, säger Elin Norberg.

Elin är Rydskolans elevrådsordförande och elevskyddsombud. I den rollen har hon hela vårterminen deltagit i möten där skolledning och representanter ur personalen sammanträtt med Lejonfastigheter och andra inblandade i diskussionerna kring den misslyckade renoveringen av Rydskolan.

Elin har sedan informerat skolkamrater på bland annat klassråd och försökt svara på elevernas frågor. När det stod klart i december 2012 att renoveringen måste göras om kände sig många besvikna och arga, berättar Elin Norberg.

– Det kändes väldigt tungt. Vi hade ju trott att allt äntligen skulle vara klart.

Renoveringen som nu måste göras om pågick under två år, Elins tid i nian och åttan. Hon berättar hur hon och många skolkamrater gått hem med huvudvärk många av veckans dagar, känt sig trötta och utschasade. I skolan var luften först dålig, kändes instängd och det luktade mögel i flera klassrum innan renoveringen startade. När bygget drog igång väsnades byggjobbare med borrhammare, det spreds byggdamm och var mycket spring överallt.

När det stod klart i december att åtgärderna på skolan inte var tillräckliga oroades eleverna av vad som skulle hända. Evakuering krävdes och det diskuterades att bussa elever till lokaler i innerstan.

– Det var väldigt rörigt kring oss elever. Ett tag pratade de om att sprida ut oss allihop i olika klasser på andra skolor under vårterminen. Det hade varit väldigt dåligt. Att sitta i barackerna är det bästa alternativet, säger Elin.

Men barackerna är lyhörda. Om en klass ser en film i ena rummet hörs inte vad läraren säger i grannsalen. Eleverna har under hela terminen förvarat läroböcker och värdesaker i elevskåpen i skolbyggnaden och det har blivit mycket spring fram och tillbaka.

– Jag tror det har varit jobbigt för lärarna också. De tvingades lägga om alla våra scheman för att få in oss i barackerna, säger Elin.

Många elever är oroliga, beskriver Elin. De undrar om sanningen om skolans skador verkligen har kommit fram, om alla fel åtgärdas och om deras hälsa kan ha skadats.

– Byggjobbarna som kom in här och började undersöka väggarna gick runt med skyddsmasker. I klassrum där vi har suttit och jobbat. Så många blev oroliga, säger Elin Norberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om