Flygskolan på Malmen kommer att få fler elever

Landets blivande stridspiloter får sin grundläggande utbildning på flygskolan på Malmen. Men från januari 2024 kommer stridspiloteleverna istället att utbildas i Italien. På sikt kommer dock flygskolan att få fler elever.

Peter Jacobsson är chef för Flygskolan på Malmen.

Peter Jacobsson är chef för Flygskolan på Malmen.

Foto: Sandor Ujvari/TT/Lasse Jansson/Försvarsmakten

Linköping2022-11-03 05:00

Förra året blev det klart att Flygvapnet kommer att börja använda ett nytt skolflygplan. 

Den gamla trotjänaren SK 60 – eller Saab 105 som planet också kallas – har varit i aktiv tjänst sedan 1967 och faller snart för åldersstrecket. Istället kommer det tyska propellerplanet Grob 120TP, som i flygvapnet får beteckningen SK 40, användas i den grundläggande flygutbildningen. 

Flygplanet är ett tvåsitsigt turbopropflygplan med en marschfart på 380 kilometer i timmen. 

undefined
Det tyska planet får den svenska beteckningen SK 40.

Överstelöjtnant Peter Jacobsson, som är chef för Flygskolan, säger att lärarna på skolan först måste flyga in sig på SK 40 innan några stridspilotelever kan börja utbildas.

– Under perioden när vi omskolar våra lärare kan vi inte utbilda våra elever samtidigt. Vi var tvungna att utbilda våra elever på en annan plats och då blev det Italien. Utbildningen i Italien börjar 2024 för de här eleverna. 

Utbildningen ska genomföras av italienska flygvapnet med stöd av svenska flyginstruktörer. Det italienska förbandet heter 61 Stormo och utbildningen är baserad på Galatina flygbas utanför Lecce samt Decimomannu, en flygbas på Sardinien. 

ÖB Micael Bydén skriver i sina rekommendationer till regeringen att en första årskull piloter ska få sin flygutbildning utomlands för att "säkerställa den operativa tillgängligheten". 

Peter Jacobsson säger att flygvapnet i framtiden måste utbilda fler stridspiloter. 

– I kullen som utbildas i Italien ingår åtta stridspilotelever. Men kullen efter är 12 elever och sedan vill vi ta in 14 elever varje år. Vi är för få piloter inom flygvapnet. Vi behöver fler stridspiloter ute på stridsflygdivisionerna i operativ verksamhet. 

Redan i dag utbildar Flygskolan helikopterpiloter i Tyskland. Sedan förra året utbildas även transportpiloter i USA, med hjälp av den amerikanska marinen. 

– Med SK 40 bibehåller vi kunskapen och kan grundutbilda piloter. Det är en strategisk resurs. Den långsiktiga planen är att vi ska ta hem hela stridsflygutbildningen och transportflygutbildningen till Sverige. SK 40 kommer att ligga kvar på Malmen och den verksamheten kommer att bli större än dagens, säger Peter Jacobsson. 

Stridspiloteleverna som utbildas i Italien kommer att flyga Aermaccchi 345 och Aermaccchi 346. 

– Aermaccchi 345 är ett helt nytt skolflygplan som har en prestanda som en SK 60, men med en modern cockpit där läraren och eleven sitter tandem. Det planet flyger man under det första året. Under det andra året flyger man Aermaccchi 346, som motsvarar Saabs och Boeings T-7A, alltså ett mycket kompetent skolflygplan som kan simulera alla de uppgifter som man kan tänka sig i ett modernt stridsflygplan. 

Stridspiloteleverna kommer att vara i Italien under två och ett halvt år. 

De första SK 40 kommer att överlämnas till flygvapnet nästa år. 

– Jag och några till åker ner till Tyskland i januari och lär oss att flyga SK 40. Sedan överlämnas flygplanen från FMV till Flygvapnet i början av april nästa år. Vi får tre plan inledningsvis, men ganska snart fylls det på med fler. Till hösten nästa år ska vi ha sju plan och ett år senare får vi ytterligare några, säger Peter Jacobsson.

På sikt kommer flygvapnet att skaffa ytterligare ett skolflygplan som kan användas för mer avancerade övningar. I närtid är det tänkt att Jas 39C/D ska användas som avancerat skolflygplan. 

Luftstridsskolan

Luftstridsskolan i Uppsala har fyra flygvapengemensamma skolor: Flygskolan, Stridslednings- och luftbevakningsskolan, Flygbefälsskolan och Basbefälsskolan. Även Försvarsmaktens hundtjänstenhet tillhör förbandet. Flygskolan ligger på Malmen utanför Linköping. 

Källa: Försvarsmakten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!