Efter att eleverna på Kunskapsskolan på onsdagen fick veta att skolan ska stängas har flera elever reagerat starkt på beslutet.
– Det har väckt många känslor och tankar hos oss elever. Kunskapsskolan är en speciell skola. De arbetar efter elevens behov och förutsättningar. Vår skola har något för alla elever. Vi hörde att skolan ska läggas ner för att det finns för få elever. Men små klasser är bara bra, det ger oss arbetsro och framför allt kan vi få mycket hjälp från lärare som hinner hjälpa alla, säger Malva Holmgård, som går i årskurs 8 på Kunskapsskolan.
Vi möter några högstadieelever utanför skolans lokal i Ekkällan. Samtliga känner djup sorg efter beslutet. Och oro inför framtiden. Jesper Björklund går i sjuan. Skolan betyder mycket för honom.
– Jag var chockad när jag hörde och sedan väldigt ledsen och stressad. Här känner lärare alla elever. De kan mina betyg och jag behöver inte förklara någonting. Vi läser i egen takt och vi kan ibland läsa mer av ett ämne om vi behöver hinna i kapp. Men det finns ingen stress hur snabbt något måste gå. Det här sättet passar mig och många av oss, säger Jesper Björklund.
Hur reagerade de andra eleverna?
– Många var jätteledsna, några grät. Men det fanns också elever som var glada, säger Jesper.
Eleverna sätter ett stort värde på tid för personliga samtal med lärare.
– Jag fick en relation till lärarna eftersom det inte finns så många elever. Och vi fick lärare som alltid lägger så mycket energi på oss elever, på vårt välmående och på våra studier. Skolan betyder så mycket för mig och oss andra som går här, säger Malva Holmgård.
Att skolan har kortare skoldagar än vanliga kommunala skolor har uppskattats av eleverna.
– Vi har kortare lektioner, men fler lektioner. Korta raster och därför kortare dagar, vilket gör att man har tid efter skolan till aktiviteter och vänner. Och man hinner ändå lära sig det som man behöver lära sig, säger Malva.
Men både Malva och Jesper är medvetna om att en skola inte kan ha alldeles för få elever. Därför har de en idé om hur man skulle kunna rädda skolan.
– Bara för att skolan har få elever betyder det inte att den är dålig eller bör läggas ner. En skola med få elever kan vara bättre än en skola med fler elever. Problemet ligger inte i att antalet elever på högstadiet är lågt. Det finns två klasser i varje årskurs och våra klasser har aldrig varit stora. Men det finns för få elever på mellanstadiet. Vi tycker att skolan ska lägga ner mellanstadiet och i stället satsa på att vara en högstadie- och gymnasieskolan. Skolan måste också sprida information bättre.
Det är Malva och Jesper överens om. Båda två kan mycket väl tänka sig att kämpa vidare för att behålla skolan.
– Vi är många som behöver just den här skolan.Vart ska vi ta vägen sedan?
Trots deras kampvilja är det egentligen inte så mycket som eleverna kan göra. Kunskapsskolan ska ha undervisning som vanligt under det här läsåret och sedan stängs den. Eleverna måste söka ny skola till hösten 2024. I en tidigare artikel har Sofi Klang, skolkoncernens kommunikationschef, sagt att skolan redan har gjort allt för att locka nya elever, men utan resultat.
– Tyvärr, beslutet är fattat och det kan inte ändras. Jag är ledsen för elevernas skull, men det är så fint att de är så engagerade, säger Klang.