Det handlar inte om att det är allmänt bullrigt och stökigt i klassrummen, och inte heller om farligt höga ljudnivåer. Nej, det är helt enkelt så att det läraren säger inte hörs på grund av att klassrummets akustik inte anpassas för verksamheten.
– Brister i ljudmiljön är inte den enda förklaringen till Sveriges försämrade resultat i Pisa-undersökningen, säger Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi vid Linköpings universitet. Men det är en bakomliggande faktor som bör diskuteras.
Dagens pedagogik kräver andra förutsättningar än den traditionella katederundervisningen. Ett klassrum som byggdes för 30 år sedan uppfyller inte kraven på rumsakustik, säger han, men tyvärr kontrolleras akustiken oftast inte heller i nybyggda skolor. Det är inga våldsamma summor det handlar om.
Flera studier visar att minnet och inlärningen försämras i klassrum med dålig ljudnivå eftersom elevernas arbetsminne har fullt upp med att försöka urskilja lärarens röst i bakgrundsbruset. Att höra vad läraren säger är en förutsättning för att kunskapsinhämtningen ska fungera.
– De mest sårbara eleverna drabbas mest, säger Stig Arlinger, de som inte har svenska som modersmål, de som inte har perfekt hörsel, och de som har andra problem som exempelvis koncentrationssvårigheter.
– En bra ljudmiljö är alltså en jämställdhetsfråga. Alla elever får inte samma förutsättningar i dag.
Bättre ljudmiljö är inte så svårt att fixa. Ljuddämpande material på tak och väggar kan absorbera ljud, tassar på stolar och bänkar förbättrar situationen.
– När min son gick i skolan hade han en hörselskadad klasskamrat, berättar Stig Arlinger. För att förbättra ljudsituationen lade man in en matta på golvet, satte tassar på möblerna och lät eleverna gå i strumplästen. Alla påverkades positivt, läraren var mycket entusiastisk.
Lugn akustik i ett rum påverkar nämligen också beteendemönstret, säger han, och dämpar rösterna. Dessutom behöver ingen skrika för att höras över larmet.
Boverket har regler och riktlinjer för ljudnivåer, men de kontrolleras mycket sällan. Arbetsmiljöverket tittar på om ljudnivåerna är skadliga för hörseln, inte om studiemiljön är bra. Skolverket tittar inte heller på ljudmiljön.
– Det är kommunerna som är ansvariga för skollokalerna, och det är dags att de vaknar upp, säger Stig Arlinger.Byggnadsnämnderna måste ställa krav på att akustiken mäts och får acceptabla värden vid nybyggnation och ombyggnad.