Yrkesförberedande program på gymnasiet innehåller arbetsplatsförlagt lärande (APL) där elever lär praktiska moment och hur en arbetsplats fungerar. Sedan några år är praktisk arbetslivsorientering (prao) obligatorisk för alla elever i högstadiet, som har rätt till två veckors prao på riktig arbetsplats.
Men i år är det mycket som inte blir av – inklusive elevernas praktik. Vissa arbetsplatser vill inte ta emot praktikanter, andra har inte möjlighet på grund av pressat läge. Kommunen vill inte heller medverka till ökade kontakter i samhället genom att skicka ut elever. Därför tillåter kommunen att praktiken ersätts med aktiviteter där eleverna är kvar på skolan.
Vad innebär inställd praktik för eleverna, behöver man vara orolig att ens gymnasieutbildning inte anses fullständig?
– Vi jobbar med det här för fullt, jag kan inte säga nu om vi kommer att lyckas fullt ut. Skolor gör allt de kan för att ordna motsvarande moment på skolan så att det ska finnas ett bedömningsunderlag som läraren kan sätta betyg på, säger Åsa Ridne, skolchef för gymnasieområdet.
Kommunen har sedan tidigare beslutat att elever på gymnasiets barn- och fritidsprogram och vårdprogram inte kan göra APL eftersom arbetsplatserna är hårt ansträngda.
– Sjukdomen covid-19 har också smittklass tre vilket innebär att minderåriga inte får vistas i miljöer där smitta finns, säger Åsa Ridne.
Skolverket skriver på sin hemsida om prao i grundskolan: ”I dagsläget ser vi att det kan vara möjligt för huvudmannen att låta elever göra prao om det fungerar utifrån lokala förutsättningar.” Flera grundskolor i Linköping har redan meddelat elever och vårdnadshavare att praon är inställd. Christel Horsak, chef för grundskolan, säger att praon kommer att ersättas med information om arbetslivet på skolan.
Praoveckorna är en chans för ungdomar att få en punkt i sitt cv som kan underlätta för dem att söka sommarjobb. Har ni funderat över den aspekten?
– Nej, det har vi inte. Vi har tittat på vilka skyldigheter grundskolan har. Det här är inget vi önskar, det är situationen som styr.
Kan de som går i åttan nu få göra prao nästa år, om smittläget är bättre?
– Nej, det skulle vara svårt att då få till prao för dem och åttorna samtidigt. Vi har ibland svårt att få ut en årskull med praoplatser till alla.