Elever nobbar bartenderskola

Bartenderutbildning med fast jobb i sikte. Det låter ju som rena drömmen. Men väldigt få har sökt den nya utbildningen på Anders Ljungstedts gymnasium. "Branschen är i kris", säger krögaren Johannes Soner.

Utbildningen är som ett bananskal rakt in i branschen. Ändå söker ingen den.

Utbildningen är som ett bananskal rakt in i branschen. Ändå söker ingen den.

Foto: Wavebreak Media LTD

LINKÖPING2017-01-18 21:34

På måndag börjar vuxenutbildningen inom barteknik och servering på Anders Ljungstedts gymnasium. Men få har sökt till bartenderskolan – trots att utbildningen är CSN-berättigad och ger eleven stora chanser till jobb.

– Branschen skriker efter personal. Linköpings kommun satsar på olika yrkesutbildningar för att täcka behoven på företagen. Det är kockbrist, serveringsbrist och bartenderbrist, säger Marie Persson Stopar som är lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ljunkan.

Utbildningen inleds med fyra veckor teori och följs av tre månader yrkespraktik hos en av restaurangerna som deltar i projektet. Intiativet till utbildningen kommer från Johannes Soner, ägare till Johannes Kök, Taket, 1854, Stora hotellet och Malt & Humle.

– Kraven på anställda har höjts. Det räcker inte att bara ge bra service, du måste ha kunskap också. För stunden har vi tillräckligt med personal. Men vi har ett jättestort behov under sommaren. Nu har vi 80 personal som ska bli 140. Om tre månader är det kris, fullkomligt kaos. Förra året fick vi ut riktigt bra elever. Ljunkan gjorde ett fantastiskt bra jobb, säger Johannes.

Men i år ser läget inte lika bra ut. Utbildningen ges för andra året i rad och har 18 platser. Men så många elever har inte blivit antagna.

– Det är inga problem att skaffa praktikplatser. Men vi kan inte placera lärlingar om vi inte får sökande. Det är ett dilemma, säger Marie Persson Stopar. Arbetsförmedlingen har skickat ut mejl till lämpliga kandidater och vi har delat utbildningen på vår Facebooksida, men det går trögt.

Låter det kul att blanda drinkar? Än är det inte försent att söka.

– Utbildningen är som ett bananskal rakt in i branschen. I princip får alla sommarjobb och de duktiga får vara kvar. Förra året hade vi tolv sökande, varav tio fortsatte och sex jobbar kvar i branschen i dag, säger Marie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!