– Vi får inte vara rädda att ta tag i frågan. Det handlar inte om främlingsfientlighet. Det handlar om att lyfta Barnkonventionen.
Det säger Marléne Stenman, gymnasielärare i Mjölby, som är starkt engagerad i frågan om hedersförtryck. Hon har hjälpt många elever som har blivit utsatta för hedersrelaterat våld.
Länsstyrelsen i Östergötland presenterar nu en ny kampanj för att motarbeta hedersförtryck och för att informera om den nya lagstiftningen mot äktenskapstvång som trädde i kraft 2014.
– Vi jobbar med kompetensutveckling för att personal inom skola, socialtjänst och så vidare får information om hedersrelaterat våld. Samtidigt vill vi nå ut till utsatta, så att de blir medvetna om sina rättigheter, säger Johan Viklund, informatör på länsstyrelsen.
Enligt FN begås det upp till 5 000 hedersmord per år runt om i världen. Anledningen: flickan eller pojken, kvinnan eller mannen, har uppträtt “omoraliskt”.
I Sverige har fenomenet uppmärksammats mycket i och med Pela Atroshi och Fadime Sahindal, som båda mördades av nära anhöriga. Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, är det mest flickor som blir utsatta för hedersrelaterat våld.
I Sverige finns det nio dokumenterade hedersmord. Men mörkertalet är förmodligen stort. Många gånger “faller” flickor ner från balkonger.
– Flickorna tvingas av sin familj att begå självmord genom att hoppa ned från balkongen. Därmed undgår familjemedlemmen sitt straff. Med brist på bevis rubriceras fallen som självmord, berättar Sara Mohammad, grundare och verksamhetsansvarig för riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.
GAPF arbetar kring hedersrelaterade frågor.
– I många fall vittnar vänner till offren om att flickorna mycket plötsligt tagit sina liv. Enligt vännerna har flickorna mått bra och därför tror de inte på föräldrarnas version av händelsen.
– Just nu har vi fullt upp med att försöka få hem två bortförda minderåriga flickor. Jag har personligen åkt till länder för att hämta flickor, men kan tyvärr inte hjälpa alla som kontaktar oss.
Gymnasielärare Marléne Stenman i Mjölby vill sprida kunskap om hedersförtryck och menar att information måste ut till fler yrkesgrupper.
– Det är vår skyldighet som lärare att agera när vi ser unga människor som riskerar att fara illa. Sådant måste anmälas till socialtjänsten. Det är dock viktigt att agera utan att väcka föräldrarnas misstanke, eftersom det kan göra situationen för eleven värre.
På www.hedersfortryck.se kan du läsa mer om länsstyrelsens arbete mot hedersförtryck och om kampanjen.