Elever deltog på klimatkonferens

Klimatet är en fråga som engagerar många unga. I samband med en internationell klimatkonferens i början på juni representerades Sverige av två elever på Tornhagsskolan. "Berör mig verkligen", säger Raman Hirori.

– Det är klart att det är jättehemskt med skogsbränder, men i andra länder är såna händelser vardag, säger Emanuel Mourad.

– Det är klart att det är jättehemskt med skogsbränder, men i andra länder är såna händelser vardag, säger Emanuel Mourad.

Foto: Ebba Örn

Linköping2019-06-12 14:37

Att ta sig till Jouensuu på annat sätt än med tåg och färja var otänkbart. Man reser helt enkelt inte till ett klimatmöte med flyg, resonerar åttondeklassarna Raman Hirori och Emanuel Mourad. Som enda deltagare från Sverige fick de två Tornhagseleverna delta på klimatkonferensen World Summit of Students for Climate i början på juni. Till mötet, som tog plats i Finland, kom 135 skolungdomar från 70 länder.

– Det var vår lärare Håkan som frågade om vi ville åka. Jag och Raman är engagerade i skolans hållbarhetsråd, men jag blev ännu mer intresserad av frågorna under mötet, när jag förstod hur illa det är i många andra länder med torka och brist på vatten, säger Emanuel.

– Att få se hur människor i andra länder påverkas av våra val, det berör mig verkligen. Hur vi njuter här i Sverige medan andra lider, fyller Raman i.

Det är några få dagar kvar till sommarlovet. En kille passerar i korridoren med en glassbåt i handen. I höstas prisades Tornhagsskolan för sitt hållbarhetsarbete av organisationen Håll Sverige rent. Och i år var man alltså den skola som fick representera Sverige på klimatmötet för unga.

– Vi pratar mycket om hållbarhet, exempelvis om kolets kretslopp och hur man ska göra för att inte släppa ut så mycket energi, säger Emanuel.

I Jouensuu gick mycket tid till att dela erfarenheter om hur klimatförändringar märks av i hemländerna. Något som slog både Raman och Emanuel var hur mycket det skiljer sig åt mellan olika länder och världsdelar.

– Jag berättade om förra sommarens skogsbränder, medan de från Asien nämnde jordbävningar och orkaner, säger Raman.

– Det var nästan det mest lärorika, att se klimatförändringarna från olika perspektiv. Det är klart att det är jättehemskt med skogsbränder, men i andra länder är såna händelser vardag, säger Emanuel.

Under mötet skapade deltagarna en klimathandlingsplan för 2019-2025. I skrivande stund har 370 skolor i femtio länder skrivit under handlingsplanen, utöver de skolor som deltog på konferensen. Sedan killarna kom hem från Finland förra veckan har tankar om klimatet pockat på.

– Jag blev typ rädd, säger Emanuel. De mål vi satte upp i Finland handlar framförallt om att alla ska ha tillgång till utbildning om klimatpåverkan. Jag vill att alla ska veta hur mycket andra länder påverkas av de val som vi gör.

World Summit of Students for Climate pågick 29 maj till 5 juni i finska Jouensuu och Helsingfors.

Syftet är att ge röst åt unga i klimatfrågan och att lyfta vikten av utbildning för att möta utmaningar kopplade till klimatförändring.

135 unga mellan 14 och 17 år från 70 länder deltog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!