Ekologiskt och närproducerat är mantran som hörs överallt. Som första skola i länet går Vretagymnasiet från ord till handling. När det serveras nötkött i skolmatsalen är det sedan 31 augusti skolans egna djur, återköpta från Scan där de slaktas, som serveras.
– Kan Ökna lantbruksskola så kan väl vi, säger skolmatsalspersonalen Mia Karlsson, Marie Kvarnström och Eva Jansson som kläckte idén och förde den vidare till driftledare Jan Wretemark, som i sin tur började undersöka hur det skulle kunna lösas praktiskt.
Stort engagemang
Skolans 450 studerande är framtidens naturbrukare och engagemanget kring matens ursprung är stort.
– Vi får ofta frågor om var kycklingen kommer ifrån och vart potatisen är odlad, säger Marie Kvarnström.
Hon och kollegerna lagar runt 500 portioner mat om dagen. Många på skolan är kroppsarbetande storätare. På skolans internat bor cirka 120 elever som även äter sin middag här.
– Här får man äta tills man blir mätt. Eventuella rester blir till biogas, säger Mia Karlsson.
Sex djur per år
I snitt serverar skolan nötkött, i form av färs eller grytor, en dag i veckan. Man räknar med att sex djur ska täcka årsbehovet.
Alla inblandade är stolta och glada över att projektet nu sjösatts. Cirkeln sluts när eleverna först sår det höstvete som ska bli djurfoder och sköter djuren under hela processen, fram till slakt. Från jord till bord. Vretagymnasiet brukar 270 hektar för djurfoder, varav 30 hektar med ekologisk odling.
– Tänk om vi kunde servera eget fläskkött också, det vore något, säger Jan Wretemark. I dag körs våra grisar till Kristianstad där Scan slaktar, men kanske kan ett mindre och närmare slakteri framöver ta hand om skolans behov av fläskkött.
"Jättebra"
Hos skolpersonalen fanns en liten farhåga att några elever kanske skulle uppfatta det som makabert att äta djur de själva skött. Men vi hör inga åsikter av det slaget i matsalen.
På tisdagen serverades chili concarne från en ko som eleven Linnéa Ohlin varit med och tagit hand om.
– Det här är ett jättebra initiativ av skolan. Jag vet hur bra våra djur har det och det känns inte konstigt att äta kött från dem, tycker hon.
– Djuren har sluppit långa transporter vilket också är en fördel, menar Carl Wendler.
Vid bordet sitter också Sanna Sjöö, hon är vegetarian och äter chili concarne med quorn.
– Det är bra av skolan att satsa på närproducerat. Djurhållningen här är så mycket bättre än på andra håll i världen.