Elev utsatt i flera år

En rektor i Linköpings kommun bedöms ha brustit i sin anmälningsskyldighet menar Barn- och elevombudet, BEO. Detta efter att rektorn inte anmält till kommunen att en elev känt sig utsatt under flera års tid.

Foto: ERIK G SVENSSON

Linköping2016-03-26 20:02

Enligt anmälaren ska eleven ha känt sig utsatt och fått utstå kränkande behandling redan under läsåret 2013/14 och fram till läsåret 2015/16. Anmälaren menar att eleven under den perioden ska ha fått utstå såväl fysiska som mentala påhopp. Bland annat ska hen ha blivit utfryst av de andra eleverna och de ska ha skrikit glåpord efter hen på skoltid. Dessutom menar anmälaren att eleven fått utstå kränkande behandling från anställda på skolan. Detta bland annat i form av utskällningar.

Skolan menar att eleven inte utsatts för någon kränkande behandling under perioden 2013-2016. Istället menar skolan att de konflikter som uppstått mellan eleven och andra elever har adresserats. Skolan har bland annat pratat med de inblandade, jobbat kamratfrämjande och haft samtal med den aktuella elevens vårdnadshavare. Skolan menar även att eleven beskrivit situationen på olika sätt då hen talat med skolan och vårdnadshavarna, vilket i sin tur har lett till att deras uppfattning av situationen ser annorlunda ut.

Att eleven ska ha blivit utsatt för kränkande behandling av personal på skolan menar skolan är felaktigt. Enligt skolan ska eleven ha varit i samtal med skolan under 2015 och eleven ska även ha skrivit ett brev till rektorn någon gång under året där hen beskriver att hen varit utsatt under en längre tid. Något som enligt skolan ledde till att rektorn höll ett möte med eleven. Anledningen till att skolan inte anmält detta till kommunen, som är huvudman för skolan, är att det rör sig om vad de menar är redan tidigare kända förhållanden. Skolan delar inte elevens uppfattning att hen har varit utsatt i någon större utsträckning utan att det handlar om två tillfällen eleven blivit kränkt av andra elever, vilket skolan då anmälde till kommunen.

BEO finner att eleven ska ha blivit kränkt åtminstone två gånger under 2015 samt känt sig utsatt vid ett flertal tillfällen. BEO anser att rektorn borde ha arbetat skyndsamt och anmält händelserna till kommunen efter att eleven lämnat in brevet. Även lärare som inte uppmärksammat händelserna menar BEO har missat sin anmälningsskyldighet och inte hanterat situationen på ett korrekt sätt. Utöver detta menar BEO att elevens upplevelser inte kan ifrågasättas, men att hen inte kränkts i den utsträckning som framkommer i anmälan. Detta leder även till att BEO inte anser att det finns belägg nog för ett skadeståndsanspråk.

Linköpings kommun får nu till slutet av maj på sig att vidta åtgärder för att skolan ska kunna leva upp till skollagens krav för att motverka kränkande behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om