Elev hotade döda sin lärare – hämtade vapen till skolan

En elev på Vist skola i Sturefors hämtade en luftpistol till skolan och hotade att döda sin lärare. Efteråt har eleven fått gå kvar på skolan, med samma lärare. "Flera av personalen grät efter incidenten", säger en lärare på skolan.

Vist skola har drabbats av fler incidenter då elever har hotat skolpersonal. Den senaste har polisanmälts.

Vist skola har drabbats av fler incidenter då elever har hotat skolpersonal. Den senaste har polisanmälts.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2024-02-12 19:00

Artikeln är uppdaterad 16 februari.

Incidenten inträffade i slutet av januari och inleddes när eleven fick en tillsägelse av sin lärare och blev arg, det berättar flera ur personalen på låg- och mellanstadieskolan. Eleven gick då hem och hämtade en luftpistol. När han var på väg tillbaka till klassrummet fångades han upp och stoppades vid skolgården.

En lärare berättar för oss att eleven då hotade att döda den lärare som gett honom tillsägelsen.

– Personalen var tvungen att hålla i eleven med luftpistolen innan han lugnade ner sig. Vi alla ville att det skulle bli en förflyttning av eleven på en gång. Men det hände inte. Alla är upprörda, flera av personalen grät efter incidenten. Vi känner oss otrygga på skolan. En annan lärare har tidigare blivit hotad av en annan elev att bli dödad med kniv, det hotet stannade vid ett verbalt hot utan att någon kniv hämtades. Vi känner inte att vi bemöts med förståelse från skolledningens sida, berättar läraren.

Enligt läraren är personalen upprörda över att eleven efter incidenten fortsatte gå i samma klass och med samma lärare som om ingenting hade hänt.

En annan lärare på Vist skola som vi också har pratat med känner sig bedrövad efter incidenten.

– Det är bedrövligt. Alla mår dåligt på grund av det inträffade, vi lärare, många elever och inte minst den lärare som blev hotad. Det har också hänt olika incidenter tidigare, det här är inte första gången, men nu är det allvarligare är tidigare. En annan elev har hotat med att skada en lärares barn. Vi har slagit larm flera gånger och varnat skolledningen och begärt särskilda åtgärder. Men vi har inte fått gehör. Situationen har eskalerat och vi vet inte vad vi ska göra. Det har man kunnat undvika om man hade satt åtgärder tidigare, berättar den andra läraren.

Lärarna som vi pratat med känner sig uppgivna och säger att de har tappat förtroendet för skolledningen.

– Vi var tvungna att ligga på skolans rektorer för att de skulle polisanmäla incidenten. Det gjordes först en vecka efter att incidenten inträffat. Vi har full förståelse för utåtagerande elever men de måste få hjälp i tid, det ska inte behöva gå så långt för att sätta in särskilt stöd.

Eva Karin Broberg, huvudskyddsombud på Sveriges lärare i Linköping och Vist skolas lokala skyddsombud, arbetar tillsammans efter incidenten och stöttar personalen.

Enligt dem har hat och hot mot lärare och skolpersonal på Linköpings skolor ökat. 

– Det är oerhört viktigt att agera efter en hotsituation och att inte normalisera hot. Att hantera våld ska inte vara en del av lärarnas och skolpersonalens vardag. Man ska inte acceptera att hantering av våld förekommer på skolorna och vår profession måste markera att det är ingenting som lärarna ska finna sig i, säger Eva Karin Broberg.

Hon och skolans skyddsombud, som vill vara anonym, vill gärna se att nödvändiga åtgärder sätts in tidigare samt att resurser till skolan ökar.

– Våld i samhället är aldrig ok, varför får det förekomma i skolan utan konsekvenser? Det förekommer ovårdat språk, hot, slag och sparkar men skolpersonalen har inga verktyg för det. När man kommer hem efter en arbetsdag i skolan är många slutkörda, säger skyddsombudet.

Anna-Karin Sävenstrand, Vist skolas rektor, har under måndagen fått in en så kallad 66A-anmälan av skolans skyddsombud. Enligt Arbetsmiljölagen kan skyddsombud göra en framställan och begära av arbetsgivaren att ett arbetsmiljöproblem ska åtgärdas. Om arbetsgivaren inte agerar inom den tidsram som skyddsombudet angett kan skyddsombudet begära att Arbetsmiljöverket ingriper.

Varför väntade skolan en vecka för att polisanmäla incidenten?

– Jag kan inte uttala mig i ett enskilt fall, men jag kan berätta generellt hur vi jobbar med vår arbetsmiljö på skolan. Vi har ett bra förebyggande arbete vad gäller trygghet och studiero. Skolan har rastvakter, trygghetsteam och vi samarbetar med elevernas vårdnadshavare och vi har ett systematiskt miljöarbete där vi tillsammans med skyddsombud gör riskbedömningar varje år och ringar in områden som vi gör handlingsplaner utifrån.

Det finns en omfattande kritik bland personalen mot hur ledningen sköter arbetsmiljön på skolan och att insatser inte sätts in i god tid trots larm om flera incidenter, vad säger du om det?

– Jag är den första att beklaga att personalen upplever det på det sättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!