Uttjänta batterier ska lagra solel och ge el vid behov

Bixias elkunder i Linköping och Östergötland ska kunna lagra ström från solceller i energilager av gamla elbilsbatterier. El från dessa energilager ska också kunna användas när vi börjar duscha eller koka kaffe.

Nästa år kan elnätet i Östergötland få en grön förstärkning i form av solel som ska kunna lagras och användas vid behov.

Nästa år kan elnätet i Östergötland få en grön förstärkning i form av solel som ska kunna lagras och användas vid behov.

Foto: TT

Linköping2022-09-15 05:00

Elbolaget Bixia har inlett ett samarbete med företaget Batteriloop – ett start-up företag från Göteborg som tillverkar cirkulära energilager. Lagret består av återanvända elbuss- och elbilsbatterier samt hård- och mjukvara som reglerar om solelen ska lagras eller säljas vidare. Det kan också kapa effekttoppar, ge el när det behovs i elnätet eller ta emot och lagra när det finns överskott.

– För att kunna hantera framtidens elsystem krävs flexibla lösningar. Batteryloops lagringslösning kan stötta elnätet samtidigt som vi kan få in ännu mer förnybar el i systemet, vilket är avgörande om vi ska klara omställningen. Att lösningen dessutom minskar belastningen på miljön genom återanvändning av gamla fordonsbatterier gör den ännu bättre, säger Eric Wennberg, produktansvarig på Bixia.

Hur många kunder ska kunna köpa/använda sådana energilager?

– Det handlar om stora företag inom industrin. Vi har cirka ett hundratal sådana stora kunder i Östergötland som kan vara intresserade.

När kan det vara aktuellt att el från energilager börjar strömma i Linköpings elnät?

– Vi har en pågående dialog med flera kunder, men ingenting är klart. Leveranstiden är sex månader så det kan bli aktuellt nästa år. 

Ska bostadsrättsföreningar eller villor med egna solceller också kunna skaffa sig ett energilager?

– Nej, åtminstone inte i det första skedet, de är för små.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!