Byrådirektören Nina Mellberg på länsstyrelsen i Linköping tar emot alla ansökningar. Hon är övertygad om att det soliga vädret gjort att många kommit på idén att producera sin egen el.
– Absolut, det är jätteroligt med det ökande intresset. Under förra årets tre sommarmånader fick vi 5 ansökningar, under samma period i år blev det 25. Inför nästa år är det 155 som vill ha bidrag beräknat till 32 miljoner kronor.
Ansökningarna fortsätter att strömma in. Det är inte för sent att plita ihop sin ansökan om pengar till el. En stor andel av de intresserade är jordbrukare, men privatpersoner och bostadsföretag finns också med på listan. Här finns också HSB och Studentbostäder.
I februari 2013 sänktes bidragsnivån från 45 procent till 35 av den stödberättigade kostnaden, har inte ens det påverkat antalet ansökningar?
– Nej, tvärtom. Att investera i sin egen solenergi har blivit billigare med åren och mer attraktivt. De sänkta kostnaderna gjorde att bidragsnivån också sänktes, säger Mellberg.
Hur många miljoner kronor som länsstyrelsen i Östergötland tilldelas inför nästa år bestäms först i februari. Anslaget beslutas av Energimyndigheten. För 2013 var det Västra Götaland och Skåne som fick mest i landet, 21 miljoner vardera.
– Fördelningsmodellen som använts tidigare år har baserats på 75 procent på sökta medel i respektive län och 25 procent på invånarantal. Om kommande anslag törs jag inte tro någonting. Men visst är det glädjande med det stora intresset för att investera i egenproducerande miljövänlig el, säger Mellberg.
Pressansvariga Anna Fjellner på elhandelsbolaget Bixia tror att det stora intresset för egen elproduktion beror på att det är trendigt och kanske handlar om mer långsiktiga planer än sommarens väder.
– Likväl som att skryta med sin nya fina bil, eller jacuzzi så tror jag att det ligger i tiden att berätta om sin egen el och hur miljövänlig man är.