Polisen gjorde fel när dubbelmord i Linköping löstes

DNA-metoden som användes för att lösa dubbelmordet i Linköping stred mot lagen. Det menar Integritetsskyddsmyndigheten. Polisen vill ännu inte kommentera det hela.

DNA-metoden som användes för att lösa dubbelmordetpå Åsgatan strider mot svensk lag. Det slår Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) fast.

DNA-metoden som användes för att lösa dubbelmordetpå Åsgatan strider mot svensk lag. Det slår Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) fast.

Foto: Julia Djerf

Linköping2021-05-12 13:50

Efter 16 år kunde polisen äntligen lösa dubbelmordet på Åsgatan. Nyckeln var att kombinera DNA-teknik med sökningar i kommersiella släktdatabaser. 

Men DNA-metoden strider mot svensk lag. 

Det slår Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), tidigare Dataskyddsinspektionen, fast i ett yttrande till polisen, något som P3 Krim var först med att berätta. 

Det främsta skälet är ett förbud i brottsdatalagen, som gör att polisen inte får utföra sökningar i syfte att få fram ett urval av personer om sökningen grundas på känsliga personuppgifter – vilket DNA räknas som.

Ricky Ansell, verksamhetsexpert på Nationellt forensiskt centrum, har tidigare ställt upp i media och berättat om metoden. 

2019, när det beslutades att dubbelmordet i Linköping skulle bli pilotprojekt för DNA-metoden, hävdade han att polisen tagit hänsyn till etiska och juridiska komplikationer.

Men när vi kontaktar honom vill han inte kommentera IMY:s yttrande. 

"I nuläget inväntar vi myndighetens analys av yttrandet", skriver han i ett sms.

Polisens nationella mediecenter vill inte heller svara på om yttrandet förvånade dem, om polisen visste att metoden kunde strida mot lagen eller vad som händer nu. 

– Polismyndigheten granskar detta, säger presstalespersonen Anna Engelbert.

Polisens förhoppning har varit att kunna använda DNA-metoden på flera ouppklarade grova brott. Hur det blir nu återstår att se. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!