Mycket ska samsas på liten yta

Offentliga miljöer ska ha flera funktioner och alla måste samsas, ofta på en liten yta. Det säger Anna Wallroth, enhetschef för trafik och gator på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Korsningen Ågatan och Platensgatan är en av stadens korsningar som pekas ut som särskild svår och till och med farlig för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Korsningen Ågatan och Platensgatan är en av stadens korsningar som pekas ut som särskild svår och till och med farlig för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2023-01-11 05:00

Utrymme för gående, cyklister, soffor och planteringar, är sådant som ska in i den offentliga miljön samtidigt som det ska finnas plats för räddningsfordon och leveranser.

Planeringen inför ombyggnationer sker i samarbete med kommunens experter på tillgänglighet men organisationer som företräder funktionsnedsatta personer bjuds ofta in.

– Nu (december) ska vi exempelvis träffas och prata om trafikplanen och utformningen av innerstaden.

Hon säger att när innerstaden byggs om bit för bit så är det med hänsyn framför allt till gångtrafikanter. I det arbetet ingår sådant som att ta bort trottoarkanter för att underlätta för rullstolsburna men också att anlägga så kallade ledstråk – i korsningar med biltrafik – för personer som inte ser, förklarar hon.

– Och vid uteserveringar och ställen där det står så kallade reklampratare, ställer vi extra krav så man ska kunna "käppa" sig runt dem.

Att Anders Näkne, ordförande i Synskadades riksförbund, Linköping inte håller med om att organisationerna får vara särskilt delaktiga och inte heller att tillgängligheten alltid är så god, beklagar hon.

undefined
De vita plattorna utgör ett så kallat taktilt ledstråk som gör att personer med nedsatt syn ska kunna vara observanta på att här kommer en förändring i gatumiljön. Men missar man de här plattorna är det lätt att hamna direkt ut på Storgatan.

– Jag är ödmjuk för vad de uttrycker. Det är deras upplevelse. Så vill vi förstås inte att det ska vara. Det är viktigt att känna sig lyssnad på. Sedan är staden med många olika funktioner som ska rymmas på en begränsad yta en utmaning. En del är tillgängligheten.

Johan Elwing, vd för Intea  Garnisonen AB, är inte i detalj insatt i hur det ser ut omkring Syncentrum, men säger att tillgängligheten ska förbättras i samband med att ett sinnescentrum ska byggas i området där syncentralen ligger.

När det gäller nya simhallen känner Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef i kommunen, till att Funktionsrätt är kritisk till inte varit delaktig i simhallsplaneringen men konstaterar att projekteringen av simhallen gjordes långt innan han började jobba och att styrelsen för Funktionsrätt inte heller är densamma längre. Men lagen följs, det garanterar han. Annars blir inte entreprenören godkänd, tillägger han.

Att Funktionsrätt inte bjudits in för att titta på nya simhallen förklarar han med att man dels inte bjudit in så många organisationer och att det fram till nu i princip varit en byggarbetsplats.

– Men så är det inte längre och de ska genast få en inbjudan.

Funktionsrätt bekräftar att de nu fått en inbjudan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!