– När människor känner att de inte kan röra sig fritt i sin vardagsmiljö, då har otryggheten nått en sådan nivå att den är ett samhällshot, säger kommundirektör Paul Håkansson.
Samhällshotet är en kombination av vardagsbrottslighet med stölder, hot och rån, och grovt och dödligt våld som drabbat Linköping, beskriver han.
Nästa vecka tar kommunstyrelsens politiker ställning till ett förslag från alliansen att omedelbart satsa tre miljoner kronor på sociala insatser, stöd till unga med kriminellt beteende för att de ska bryta sin brottslighet, fler meningsfulla fritidsaktiviteter, och fler ordningsvakter. Insatserna riktar sig främst mot stadsdelarna Berga, Skäggetorp och Ryd.
Vårens och sommarens två mord och ett mordförsök på unga killar i Berga har fått flera ungdomar att förstå att de måste bort från kriminalitet, beskriver Paul Håkansson:
– Vi får sådana signaler från fältsekreterare och brobyggare. Det handlar om väldigt unga personer som har begått brott men som ser att det här är mycket riskabelt, de vill bryta med brottsligheten. Vi måste öka vår förmåga, säger han.
I dokumentet som utgör underlag för politikernas beslut står det: ”Den ökade brottsligheten med flera mycket allvarliga brott i kombination med vardagsbrottslighet är nu på väg att bli samhällshotande, där medborgarnas trygghet riskerar sjunka och där tilltron till samhällets förmåga att skydda medborgarna reduceras. Särskilt oroande är brottsligheten i unga åldrar där både gärningspersoner och målsägare är mycket unga.”
För närvarande sitter flera äldre, tyngre kriminella från Linköpingstrakten häktade eller avtjänar fängelsestraff, vilket betyder att de yngre i leden under är mer eller mindre ledningslösa. Paul Håkansson beskriver detta som bra läge för att polis och kommun får chans att nå och hjälpa yngre att hoppa av. Samtidigt öppnar ledarnas frånvaro möjligheter för såna som vill ta över och göra kriminell karriär.
Sverige har fått skarpare lagar mot grovt vapenbrott, där den som misstänks för brottet automatiskt blir häktad och straffen har blivit högre. Baksidan av det är att äldre kriminella utnyttjar yngre, som inte döms till höga straff, att hantera vapnen.
Paul Håkansson säger att han oroas av att den grova brottsligheten går så lågt ned i åldrarna och ser risk att våldet stegras och drabbar fler.
– Man kan föreställa sig att det kanske inte bara blir skytten som är beväpnad, utan ungdomar börjar beväpna sig med skjutvapen så det blir skottlossning från flera håll. Vid det senaste mordet i Berga avlossades flera skott, på dagtid på allmän plats. Även om det finns tydliga måltavlor så är det här inga proffsmördare, det är unga människor som fått ett uppdrag och som sannolikt är oerhört nervösa eller också påverkade av droger, säger Paul Håkansson.
De extra miljonerna ska enligt kommundirektören leda till att planerade områdesteam, med fältare, brobyggare och andra funktioner, kommer igång redan under september-oktober, liksom utökade fritidsaktiviteter och fler ordningsvakter.
Om fritidsaktiviteterna säger Håkansson att det också krävs att tonåringar med kriminell historik, som håller på att bryta och styra in på rätt väg i livet, accepteras och välkomnas av övriga deltagare i de olika aktiviteterna.
Finns det tendenser att de inte välkomnas?
– Ja det tycker jag. Det finns forum på sociala medier där enskilda kan pekas ut som ”rånare” eller annat. De här ungdomarna som är 14-15 år behöver läxhjälp och aktiviteter, de kan inte kastas ut från allt sånt.
Vad gäller kommunens beslut att lägga skattepengar på ordningsvakter, och eventuellt även på investeringar i övervakningskameror, säger kommundirektören: Detta är tillfälliga åtaganden som kommer att upphöra.
– Det här är inte kommunens sak att betala för, det är polisen som ska upprätthålla lag och ordning. Linköpingspolisen måste få mer resurser för att klara sitt uppdrag. Vi betalar bara i avvaktan på att polisen får sina nödvändiga resurser, säger Paul Håkansson.
Insatserna som enligt förslaget nu ska dra igång ingår i kommunens mer långsiktiga arbete enligt ”Åtgärdsplan mot segregation” som är en handlingsplan med 60 listade insatser. Efter vårens och sommarens eskalerande grova brottslighet krävs dock snabbare och fler insatser, är kommunledningens bedömning.