Nu öppnar stora restaurangen och nattklubben på Ågatan

I två och ett halvt år har en av de största lokalerna på Ågatan varit stängd. Nu öppnar Brasserie Grand – efter en omfattande renovering.

Jimmy Strömberg och Simon Petersson drar bort plasten från fönstret – nu är Grand redo att öppna.

Jimmy Strömberg och Simon Petersson drar bort plasten från fönstret – nu är Grand redo att öppna.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-02-23 18:35

Sedan Platå stängde i slutet av 2019 har förbipasserande i hörnet av Platensgatan och Ågatan mötts av täckta fönster. Budskapen på rutorna har gjort gällande att något har varit på gång i lokalen, men inte mycket mer än så. Men så i slutet av november sattes de första skyltarna upp med ett namn. 

Och på torsdag öppnas dörrarna. 

undefined
"En 2 000 kvadratmeter stor lokal mitt på Ågatan? Vad annars hade vi kunnat heta?" svarar Andreas Demir skämtsamt om valet av namn på krogen.

Vad har ni gjort där inne?

– Jag hoppas att folk kommer att märka att vi har gjort om lite i lokalen! Det har varit krogar här i nästan hundra år och det var en väldigt sliten lokal. Renoveringen behövde ta sin tid, säger den nya ägaren Andreas Demir och lägger till ytterligare en faktor.

– Pandemin gav oss också ett naturligt skäl att hålla stängt. Vi har inte velat öppna innan restriktionerna togs bort.

undefined
Det första som möter gästerna är den stora baren. Dagen innan öppning var det fortfarande många små detaljer att ta hand om för personalen.

De lite äldre minns säkert restauranger som Druvan och Svarta Tjuren som tidigare legat i huset. De yngre förknippar nog bara lokalen med nattklubben Platå.

– Det är naturligt att folk kommer att jämföra oss och det är helt okej. Men vi kommer att skilja oss åt en hel del. Vi kommer att ha mer fokus på mat till exempel. Platå var ett jättebra ställe, men man gick inte dit för att äta, säger Andreas Demir som tidigare har öppnat restaurangerna Flott, Rico, Bestia och Brödernas kök i Mjärdevi.

undefined
Jimmy Strömberg är kökschef och har tidigare jobbat på bland annat Rico och Flott som han var med och startade.
undefined
Dagen innan öppning är det mycket att göra. Bland annat att förbereda potatisen.

Precis som under tidigare ägarskap kommer lokalen bestå av två våningar. Nedervåningen är restaurang och bar medan ovanvåningen kommer att ha ett dansgolv. De två delarna kommer att separeras med varsin entré. Ovanvåningen öppnar först någon gång innan sommaren och då kommer det även att finnas en takterrass.

undefined
Simon Petersson är Restaurang- och barchef. Han har varit med i projektet sedan april 2020. "Det känns skitkul att äntligen få komma igång."

Med en yta på 2 000 kvadratmeter och plats för 1 000 gäster kommer Grand att bli en av de största krogarna på Ågatan. Efter över 10 år i branschen känner Andreas Demir de flesta av sina grannar på nöjesgatan.

– Vi har en fin vänskap mellan varandra. Många av oss känner fortfarande av effekterna av pandemin och så kommer det nog vara ett tag framöver.

Är det tuff konkurrens mellan er?

– För min del får det gärna finnas många bra och coola ställen på gatan som tillsammans driver upp nivån. När jag var yngre var Ågatan en plats dit folk från Jönköping, Norrköping, Motala, Mjölby och så vidare åkte för att festa. Vi har inget intresse av att konkurrera ut de andra, vi vill att hela Ågatan som koncept ska bli så bra som möjligt.

undefined
Inredningen i matsalen består till stor del av trä och är tänkt att ge en känsla av 1920-tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!