Linköping skippar valfrihetslagen för äldre

Efter mer än tio år med lagen om valfrihet (LOV) inom äldreomsorgen så kommer den nu att försvinna i Linköping. Men det ska inte försämra valfriheten för enskilde, istället utlovas mer valfrihet.

När lagen om valfrihet försvinner inom hemtjänsten kommer valfriheten att öka på riktigt, anser kommunalrådet Annika Krutxén (M) tv och Liselotte Fager (KD), äldrenämndens ordförande, till höger. I mitten social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist.

När lagen om valfrihet försvinner inom hemtjänsten kommer valfriheten att öka på riktigt, anser kommunalrådet Annika Krutxén (M) tv och Liselotte Fager (KD), äldrenämndens ordförande, till höger. I mitten social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2020-05-29 14:03

Lagen om valfrihet (LOV) har varit under översyn i Linköping sedan 2016. I dag finns fem privata LOV-företag och kommunens egen organisation – Leanlink – som utför hemtjänst i kommunen.

Nu stoppas LOV och i stället kommer en större del av hemtjänsten att upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). 

– Vi måste hitta ett sätt att hantera helheten eftersom framtidens äldreomsorg kommer att innebära att fler äldre och multisjuka kommer att behöva vårdas i sina hem, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

I korthet kan man beskriva det nya förslaget som ett förslag där utföraren måste ta ansvar för samtliga insatser som ingår inom äldreomsorgen i hemmet, som hemtjänstinsatser, rehabiliteringsinsatser och hemsjukvård. Det kommer att ställas krav på dygnet-runt verksamhet.

Förslaget innebär att kommunen delas in i olika områden. Till skillnad från i dag kommer Leanlink att ha uppdrag i samtliga områden. I samma område finnas också privata utförare. Hur stor andel av äldreomsorgen som Leanlink har jämfört med privata utförare är ännu inte bestämt.

– Det vet vi först när vi ser hur stora områden det kommer att röra sig om, säger Liselotte Fager (KD).

Kommunalrådet Annika Krutzén (M), med sektorsansvar för social- och omsorgsfrågor menar att förändringen på ett bättre sätt kommer att sätta brukarens behov i centrum.

– Eftersom utföraren ska ansvara för helheten ökar möjligheten för utföraren att låta personalen arbeta i team och det kommer att det innebära en ökad kontinuitet för brukaren, säger hon.

Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör, pekar på att de utmaningar som hemtjänsten står inför redan i dag, inom en snar framtid kommer att bli ännu tydligare.

– Vi får allt fler äldre med fler och komplexa behov, som ställer krav på olika typer av kompetenser.

I dag utförs flesta hemtjänsttimmar av Leanlink (47 %) och Attendo (26 %). Med ökade krav i upphandlingar är risken stor att små privata utförare inte kommer att kunna lägga anbud, det medger Liselotte Fager.

– Men i dag finns det egentligen bara valfrihet för brukare som bor i centrala Linköping. I ytterområden finns det bara en utförare, säger hon. Vi vill att alla ska ha en valmöjlighet.

I juni ska äldrenämnden ta beslut i frågan. Blir det ett ja, ska det genomföras under 2023.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!