Få insatser mot granbarkborren efter budgetminskning

Länsstyrelsens insatser mot granbarkborren kommer även under 2024 att ligga på en mycket låg nivå jämfört med tidigare. "Det blir ungefär samma, om inte ännu mindre", säger enhetschefen Johannes Kullered.

Granbarkborren har dödat många granar i Östergötland. Länsstyrelsen har tvingats prioritera ned arbetet med den fruktade skalbaggen.

Granbarkborren har dödat många granar i Östergötland. Länsstyrelsen har tvingats prioritera ned arbetet med den fruktade skalbaggen.

Foto: Niklas Skeri

Linköping2024-02-05 05:00

Redan förra året prioriterade länsstyrelsen ned sitt arbete med granbarkborren i sina naturreservat på grund av minskade anslag från regeringen.

– Vi ska försöka hålla koll på situationen, men själva bekämpningsinsatserna kommer att minska avsevärt, sa Johannes Kullered då.

Nu säger han:

– Det blir ungefär samma, om inte ännu mindre. I regleringsbrevet för 2024 omnämns inte längre granbarkborrar, och det krav vi tidigare haft att redovisa granbarkborresituationen i länet har tagits bort. Men vi ska ändå försöka hålla översiktlig koll. Sedan ska vi försöka att åtgärda de riskträd som uppstår på grund av döda granar.

2023 års budget beskrevs som ett dråpslag mot den värdefulla naturen. Pengarna som Naturvårdsverket nu ska dela ut till landets länsstyrelser för 2024 ligger på ungefär samma nivå som ifjol.

– Det som hänt är att man valt att satsa lite annorlunda. Exempelvis finns det återigen pengar för åtgärder mot invasiva och främmande arter. Den posten var helt bortplockad i fjol, säger enhetschef Anton Sunnergren.

Länsstyrelsen i Östergötland får drygt 28,5 miljoner kronor i anslag för den värdefulla naturen. Det kan jämföras med exempelvis 2022, då länsstyrelsen fick 56,6 miljoner.

– Det här påverkar hela myndigheten och det är ett pussel som behöver läggas för att få ut mest nytta.

Naturvårdsverket flaggar för att landets naturum kommer få minskade medel för 2024. För Naturum Tåkern kommer det troligen innebära färre öppetdagar.

– Det är lite tidigt än att veta exakt hur det blir, men redan innan budgetbeskedet kom justerade vi öppettiderna jämfört med 2023. Eventuellt behöver vi justera ytterligare, säger Anton Sunnergren.

Andra saker som måste prioriteras ned är att det inte kommer byggas nya saker i naturreservaten och i friluftsområdena. Fokus blir istället på att underhålla de befintliga bänkar, spänger, eldstäder och vindskydd som finns.

Länsstyrelsen vill fortsätta satsa på de naturtyper som kräver årlig skötsel, exempelvis bete och slåtter. Samtidigt kommer man avvakta med åtgärder där den kontinuerliga skötseln inte är lika viktig.

– Det kan exempelvis handla om olika restaureringar i skogsmiljö, säger Anton Sunnergren.

Hur är det att jobba med frågor där budgeten dragits ned så mycket de senaste åren?

– Klart att det är tråkigt, men vi försöker göra det bästa vi kan av de medel som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!