Efter stölden: Krogen tar till västerntema

Baren Shotluckan i centrala Linköping tar till västerntemat för att jaga en stulen kortläsare via sociala medier. Företagets udda inlägg har diskuterats flitigt.

Barens efterlysning på Facebook har delats och gillats av många i Linköping.

Barens efterlysning på Facebook har delats och gillats av många i Linköping.

Foto: Shotluckan

Linköping2019-01-17 18:00

Inlägget för tankarna till cowboys och efterlysta banditer i Vilda Västern. Men den här gången är det en kortläsare som jagas med en klassisk affisch med orden ”Wanted Dead or Alive”. Beskrivningen ger onekligen liv åt den lilla, men så viktiga, apparaten för att barföretaget ska kunna ta betalt.

Inlägget kanske också kan ge den klåfingrige lite eftertanke.

”I fall du som fått med dig kortläsaren hem trots allt väljer att behålla den vore det super ifall du kunde göra det till ett roligt partytrick på dina hemmafester att köra ett par kortbetalningar från polarna så att Shotluckan på så vis får in lite extra pengar. Kom i så fall förbi och hämta laddaren.”, skriver barföretaget på sin Facebooksida.

Följarna uppmanas även att tagga personer som har en ”tendens att få med sig saker från fester”.

– Det verkar som att många känner till folk som kanske vet någonting, men inget konkret än så länge, säger Niklas Stach, barchef och vd på Shotluckan och skrattar.

Hur tror du folk känner när de blir taggade i ett sådant inlägg?

–  Med det resultatet vi har nu så är det ganska tydligt att folk tycker att det är en rolig grej. Det tas emot bra av de som blir taggade är min uppfattning och folk fattar att det är med glimten i ögat.

Det var under helgen som kortläsaren försvann och det var i samband med att de intjänade pengarna skulle räknas som stölden av kortläsaren upptäcktes. Shotluckan som är en barkedja blev av med ytterligare en kortläsare i Lund häromåret.

– Den kom aldrig tillbaka, säger Niklas Stach som inte har någon förhoppning om att få återse kortläsaren.

Händelsen är polisanmäld och kortterminalen är spärrad och fungerar inte utan sändaren som finns i lokalen.

Björn Öberg, polisens presstalesperson, uppger att ägarna till Shotluckan agerat helt enligt regelboken när man anmälde stölden.

– Däremot finns det kanske en del funderingar kring inlägget på sociala medier. Jag har själv inte läst det, men man hoppas ju att det framgår att det var skrivet på ett skämtsamt sätt. Om inte, hade det varit mer olämpligt, säger han.

Vi kunde häromveckan berätta om ett fall där en 20-åring man dömdes för grovt bedrägeri efter att ha lurat äldre kvinnor att han skulle ta betalt med en kortläsare. Han hade i förväg ringt och sagt att han skulle inspektera brandvarnare. Väl på plats begärde mannen en mindre betalning och påstod att kortladdaren behövde byta batteri. Han försvann sedan efter att ha memorerat kortkoden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!