Det var den 25 juli i år som länsstyrelsen offentliggjorde att salmonella upptäckts på en värphönsanläggning i Västerlösa i Linköpings kommun. Smittan upptäcktes vid en rutinkontroll – men inga ägg har bekräftats med smitta. Som en försiktighetsåtgärd stoppades dock omedelbart äggproduktionen på gården och levererade ägg till handeln återkallades.
– Salmonella är en sjukdomsframkallande bakterie som kan orsaka tarminfektioner hos människor. Typiska symtom på salmonellainfektion är diarré, illamående, buksmärtor, feber och kräkningar. Vid symptom, kontakta vården, sade Andrea Ståhl, länsveterinär vid Länsstyrelsen Östergötland i en kommentar.
Jordbruksverket har beslutat att värphönsen på gården ska avlivas. Inledningsvis uppgavs att det handlade om 36 550 höns, men enligt Jordbruksverkets senaste uppgifter handlar det om 38 000 höns.
Maria Lundh, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, säger att saneringsarbetet ska inledas men att det inte finns någon bestämd tidsplan för när arbetet ska vara avslutat.
– Vi är precis i startgropen, saneringen har inte hunnit påbörjas. Om man jämför med till exempel fågelinfluensan, som är en virussjukdom, så är salmonella en sjukdom som orsakas av en bakterie. Så fort vi får reda på att det finns salmonella så spärrar vi gården. Det går inte ut något material därifrån. Det innebär ingen smittrisk för att avlivningen inte sker på stubinen.
Maria Lundh fortsätter:
– Vi har fattat beslut om avlivning och sedan genomför djurägaren den så snart han har möjlighet. Det ligger i hans intresse att djuren kommer bort från anläggningen så att saneringen kan påbörjas. Men det är ingen panik av smittskyddsskäl att avlivningen genomförs snabbt.
Det verkar med andra ord inte finnas någon större risk för smittspridning till andra gårdar?
– Nej! Salmonella är ett smittämne som finns i landet. Det är en långsamt spridande smitta. För människors del handlar det om en livsmedelsburen smitta. Det här är ingen stor sak, som fågelinfluensa till exempel.
Vad gör Jordbruksverket i detta skede?
– Vi väntar till stallarna är tömda. Sedan är det en utredande veterinär som ska skriva ett förslag till en saneringsplan. Det handlar då framför allt om vilka åtgärder som behöver vidtas för att komma till rätta med detta. Det brukar vara så att djurägaren själv är högst motiverad att bli klar snabbt men ändå effektivt.