I fyra år har Junis gått i Atlasskolan med knappt 300 elever.
Förra veckan började hon femman i Fridtunaskolan, med runt 500 elever.
– Jag var blyg och tyst första dagen. Min bästa kompis från förra klassen kom till Vallaskolan. Jag hade ingen kompis med mig, men då gjorde mamma en bra grej.
Mamma Maren upptäckte att en flicka från Junis förskoleklass gick i samma femteklass, ringde upp hennes mamma och så kunde tjejerna träffas.
– Vi gick tillsammans, så jag behövde inte komma ensam till den första skoldagen. Det kändes bra, säger Junis.
Även många lärare har i och med skolnedläggningarna fått nya arbetsplatser. Junis hade turen att få sin förra fröken som mentor på Fridtunaskolan.
De första dagarna i nya skolan ägnades åt aktiviteter för att de nya barnen skulle lära känna sina klasskamrater.
– Hela skolan har haft vänskapsvecka med lära-känna-varandra-aktiviteter som sedan fortsatt i de olika klassrummen. Det jag har fått till mig hittills är att eleverna känt sig omhändertagna och välkomna, säger rektor Gudrun Werner.
– Det var bra för jag hann lära mig de andra barnens namn, säger Junis som mest gillar språk, bild och idrott.
Även lillebror Tyko har bytt skola och mamma Maren erkänner att hon varit orolig inför bytet.
– Beslutet kom så hastigt. Samtidigt är det som förälder viktigt att inte överföra sin oro på barnen.
Och visst finns det fördelar för familjen också.
– Förr tog det en kvart med cykel när jag skulle lämna de tre barnen på öppna förskolan och skolan. Nu går vi på några minuter. Samtidigt kan jag sakna den familjära känslan på Atlasskolan.
Hagbyskolan har tagit emot flest nya elever den här terminen, 61 stycken.
Arbetet med att integrera dem började redan i april då barn och föräldrar bjöds in till rundvisning och korvgrillning.
– Under maj träffade eleverna från Fredriksberg sina nya lärare och klasskamrater under en aktivitetsdag och under maj-juni samarbetade vi med elevernas tidigare lärare för att få till bra överlämningar för varje elev, säger rektor Magnus Wallén.
Inför skolstarten bjöds barn och vuxna till föräldramöte och rundvandring och alla som velat ha individuella möten med blivande lärare har fått det.
Vallastadens skola är den skola, efter Hagbyskolan, som tagit emot flest nya elever, 54 stycken.
Arbetet för att välkomna dem började direkt efter beslutet i våras, berättar rektor Therese Aronsson Wickman.
– Vi ordnade ett särskilt möte för föräldrar och elever, samt en besöksdag. För elever som känt sig oroliga har vi mött upp före skolstart. Första skoldagen hade vi en gemensam samling på skolgården med sång och aktiviteter.
De första två dagarna satsade skolan på mentorsdagar där lärare och elever fick börja lära känna varandra. I början av september följs arbetet upp med ett föräldramöte.
– Vi har satsat på ökad vuxennärvaro både på raster och i samband med lektioner. Det har varit en god stämning och känns positivt, säger Therese Aronsson Wickman.
Till Ekkälleskolan kunde alla nya elever i juni komma och träffa sina blivande lärare och klasskamrater.
– Förutom en gemensam samling på skolgården vid uppstarten fick våra nya elever välkomsthjärtan. De elever och vårdnadshavare som önskat här även kommit på individuella möten före läsårsstart och träffat klasslärarna. Vi har utsett faddrar som har visat runt de nya eleverna på skolan, säger rektor Maria Risthammar.