Det senaste halvårets skjutningar i Linköping har aktualiserat frågan om hot och våld i skolvärlden.
Det säger Henrik Bohman, lokal- och säkerhetsansvarig på Birgittaskolan.
– Vi måste prata om de här frågorna.
Båda han och enhetschef Maria Gustafsson beskriver läget på Birgittaskolan som lugnt, även om skolan har sina utmaningar.
En av dem är att det är lätt att ta sig in på skolan. Byggnaden, som från början var tänkt som en Kunskapsgalleria, har många ingångar. På entréplan kan det vara svårt att veta vem som är elev och inte.
– Skolan är ingen allmän plats. Det är många som har svårt att förstå det. Det får alla skolor kämpa med, säger Maria Gustafsson.
Samtidigt: Birgittaskolan vill vara en öppen skola.
– Vi vill inte låsa in oss. Det här är hela tiden en avvägning, säger Henrik Bohman.
I september dök ett maskerat gäng upp i närheten av skolan. Två män i 20-årsåldern greps. Enligt polisen ska de ha haft både yxa och kniv på sig.
– Men det skedde inte på skolgården och jag tror inte att våra elever var inblandade. Men det är ändå är otäckt om de jagar varandra på gatan. De hade lika gärna kunnat springa in på skolan eller gömt sig här. Det blir en del oro och ryktesspridning, säger Maria Gustafsson.
Nyligen deltog Henrik Bohman på en kurs om skolsäkerhet. I Sverige är det fortfarande relativt ovanligt med "slutna" skolor med kameror, låsta dörrar och passerkort – även om många inom yrket tror att det kommer att bli vanligare.
– Jag hoppas att vi kan ändra samhällsutvecklingen istället för att barrikadera oss.
På kursen diskuterades även skolattacken i Eslöv den 19 augusti, då en elev knivhögg en lärare.
Den misstänkta gärningspersonen försökte locka ut fler elever genom att trycka på brandlarmet. Men många gjorde precis tvärtom och låste in sig i klassrummen.
– På konferensen hyllade rektor sin personal för att de inte bara rusade ut. Försiktig utrymning, att man inte skyndar ut utan att tänka, var något jag tog med mig, säger Henrik.
Båda återkommer till att det förebyggande arbetet är viktigare än alla lås i världen.
– När det gäller skolattacker säger forskningen att det oftast är en elev som går eller har gått på skolan. Den personen måste vi ju hitta innan det går så långt.
Maria Gustafsson:
– Det viktigaste är nog att inte vara naiv. Inte tänka att det aldrig skulle kunna hända här.