Under fredagsförmiddagen hade kommunens säkerhetsenhet ett samverkansmöte med polisen med anledning av torsdagens skjutning. Där beslutade man gemensamt att omfördela resurser inom kommunen under fredagen och lördagen.
– Av taktiska skäl kan jag inte uppge några detaljer om omfördelningen, säger Niklas Johansson, säkerhetsstrateg på säkerhetsenheten, Linköpings kommun.
Brobyggare arbetar på individnivå och riktar sig till ungdomar som är i riskzon för eller lever ett kriminellt liv. De har personliga möten med ungdomar varje vecka, men ser även till att synas vid olika händelser.
– Vi håller oss där ungdomarna är och söker kontakt, säger brobyggaren Andreas.
Eftersom de vi pratat med arbetar nära ungdomar i riskzonen och vill de inte att vi publicerar bild eller efternamn.
– Vi har även strukturerade insatser som socialtjänsten planerar, säger brobyggaren Victoria.
Fältsekreterare arbetar med ungdomar på gruppnivå. För att skapa trygghet ser de till att vara ute och synas. De kan också lotsa vidare om det är någon ungdom som kan behöva insatser från kommunen.
– Vi fungerar som ett bollplank för ungdomarna. Det är viktigt att framhålla att vi finns till för alla ungdomar i Linköpings kommun, säger Adnan, fältsekreterare.
Trots skjutningen samma dag så innebar torsdagskvällen inte några oroligheter.
– Vi delar polisens bedömning att det var lugnt på stan under torsdagkvällen, säger Asrin, som är samordare för fältarbetet.