Efter rekordåret – Väderstad avstår statligt stöd

Väderstad gick bättre än någonsin innan coronakrisen slog till. Därför avstår företaget statligt permitteringsstöd tills vidare. "Det finns företag som behöver pengar mycket mer än vi" säger vd Mats Båverud.

I juni kommer Väderstads produktion stå helt still i sex veckor på grund av coronakrisen, berättar vd Mats Båverud.

I juni kommer Väderstads produktion stå helt still i sex veckor på grund av coronakrisen, berättar vd Mats Båverud.

Foto: Rebecca Candevi

Linköping2020-05-03 09:00

Förra året omsatte den östgötska jordbruksmaskintillverkaren 3,35 miljarder kronor och vinsten landade på 172 miljoner kronor. Båda är rekord, omsättningen 11 procent högre än föregående år och resultatet 24 procent högre.

– Och det första halvåret nu, sedan vårt räkenskapsår började i oktober, är också det särklassigt bästa vi haft, säger Väderstads vd Mats Båverud. Så det är synd att coronakrisen kommer nu, samtidigt som det är bra att vi går in i den stärkta med bra resultat.

Vi träffar Båverud och flera av hans kollegor på Väderstads relativt nyetablerade kontor på Tornby i Linköping.

Vi pratar om rekordåret 2019, Linköpingsetableringen och förstås om coronakrisen.

Hur påverkas ni av den rådande pandemin?

– Vi kommer klara den bättre än många andra. Vi får göra det bästa av situationen. Hittills har vi haft lite problem med materialförsörjningen från Indien, Kina och Italien. I mitten av juni kommer vi att slå helt stopp. Då är det för många varningstecken. Indien har inte kommit igång, men Kina och Italien börjar komma igång.

Ska ni permittera personal i juni?

– Nej, det kommer vi inte göra. Vi ska se över vår rörliga personal i den direkta produktionen, men inte i utvecklingen. Vi har gjort upp en plan med de fackliga om att vi inte ska permittera förrän tidigast efter sommaren, beroende på materialläget.

Varför permitterar ni inte i juni när ni ser att produktionen kommer att stå still?

– Vi kommer med vårt bästa år och bästa halvår i ryggen och vi vill inte använda statliga medel som andra företag behöver mycket mer. Det känns fel. Vi tycker att man som företag ska göra allt man kan för att inte belasta det offentliga.

Ni vill klara krisen på egen hand?

– Ja, det finns ju företag som fått fötterna fullständigt undanslagna, bland andra rese- och restaurangbranschen. Vi ser inte att det slår lika hårt mot oss, även om vi självklart ser en nedgång. Jag blir ledsen när jag ser hur stora företag går in och utnyttjar systemet. Det är ju inte så att alla företag plötsligt har en akut kris, utan några utnyttjar systemet.

Borde permitteringssystemet utformats på ett annat sätt?

– Ja absolut. De som mest behöver pengarna ska få dem. Jag kan tycka att företag med vinster, och stabila verksamheter, inte ska vara de första som ber om hjälp, först bör de göra vad de kan själva.

Du nämnde att Indien står still, finns det några tecken på att de är nära att komma igång?

– I länder som Indien, Italien och Storbritannien har de lagt in restriktioner som gör det omöjligt att hålla verksamheterna igång. Självklart går ekonomin ner då, och systemet och tillgångarna töms, men nånstans kommer smärtgränsen och då måste de sätta igång. Det har inte så mycket med pandemiläget att göra, det är mer det ekonomiska läget som påverkar. Vi tror att många verksamheter kommer att rulla igång i maj-juni.

Vad skulle det innebära för er produktion?

– I så fall har vi en materialförsörjning från augusti igen.

Så hur länge kommer produktionen att stå stilla i sommar?

– Sex veckor, från veckan efter midsommar och framåt. Under produktionsstoppet ska vi jobba med att förbättra kvalitet och leveranssäkerhet i systemen. Många medarbetare kommer att vara inblandade i det arbetet.

undefined
Mats Båverud har varit vd för Väderstadskoncernen i drygt år.

Mats Båverud säger att fjolårets rekordsiffror beror på att "det har lyft rakt över", men att företagets storsäljare, såmaskinerna Tempo och Rapid, fortsätter vara betydande för verksamheten.

– Vi tar marknadsandelar både i Europa och Kanada. Extra kul med Kanada där vi lyfter på en ganska låg marknad. Sedan Huaweis chef (Meng Wanzhou) arresterades i Vancouver (december 2018) så är Kanada utsatt för embargo från Kina, som sagt att de inte köper raps från Kanada. Det har de kanadensiska bönderna lidit av, i kombination med torrt och blåsigt väder, men jag tror det är på väg att vända nu.

Märker ni hos kunderna att köpviljan påverkas av corona?

– Ja, de ändrar beteende. Har de en harv så tänker fler att den går ett år till, de står lättare ut med slitage. Men de som har bestämt sig för att investera gör det ändå, trots pandemin.

Ser du några andra effekter av coronautbrottet?

– Jag tycker man kan se en protektionistisk trend där många slutar att importera och tittar mer på att försörja de sina. För Sverige är det nog positivt, att kunderna blir mer och mer intresserade av det som är närproducerat. Jag tror det är en trend som kommer att bestå.

Vad innebär det för ett globalt företag som Väderstad?

– För oss kommer det inte att ha så stor påverkan då vi finns på många marknader.

Väderstadskoncernen växer hela tiden och de senaste två åren har företaget etablerat ett kontor på Tornby i Linköping, där 40 medarbetare idag är placerade.

– Vi upptäckte att vi hade svårt att rekrytera till mjukvarusidan. När vi pratade med folk som sökte jobb hos oss så tyckte många att det var långt till Väderstad. Så en kombination av kontorsbrist och förbättrade möjligheter till rekrytering gjorde att vi öppnade det här kontoret. Det är en livskvalitéfråga för många, att ha nära till jobbet och få vardagspusslet att gå ihop, säger Mats Båverud.

undefined
Magnus Karlsson är platschef på Väderstads färska Linköpingskontor.

Magnus Karlsson har jobbat i företaget sedan 2008 och är idag platschef på Linköpingskontoret. Han ser stora fördelar i att Väderstad nu finns i Linköping också.

– Hade vi 6-7 sökande till tjänster tidigare, varav två var intressanta, så har vi plus 30 nu, varav tio högintressanta. Det är stor skillnad.

Magnus berättar vidare att många som söker sig till Väderstad blir förvånade när de ser vilken utvecklingsnivå som finns på företaget.

– Tekniken i vår precisionsåmaskin Tempo är ju världsledande. Vi sår frö med 20 centimeters mellanrum i 20 km/h, våra konkurrenter har sämre utfall trots lägre hastighet, berättar Karlsson samtidigt som han stolt visar de så kallade regressionstestskåp som hans utvecklare bygger upp för att testköra programvarorna i.

– Där kan vi simulera en total maskin i varje skåp. För några år sen skickade vi vår mjukvara fram och tillbaka till provavdelningen och rättade de fel de upptäckte. Det här sparar massor av tid för oss.

Väderstadskoncernen, som sedan grundandet 1962 ägs av familjen Stark, har nu 1 500 medarbetare i runt 40 länder.

Vd Mats Båverud tycker sig se en anda växa fram i bolaget:

– Vi hjälps åt på ett annat sätt än tidigare och börjar få rätt människor och rätt processer på plats. Då kommer resultaten också.

Väderstad

Väderstad grundades 1962 av Rune Stark. Stark tröttnade på den dåliga hållbarheten i sladdar gjorda av trä, att tvingas göra en ny varje säsong, och ritade och byggde därför en sladd i stål. En innovation som spred sig snabbt över östgötaslätten. 

Koncernen ägs idag av de fyra syskonen Christina, Crister, Andreas och Bo Stark, deras mor Siw och den yngre generationens nio kusiner Johan, Linnéa, Wilhelm, Rebecca, Charlotte och Maria Stark, Henrik och Alexandra Gilstring samt Victoria Sirén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!