– En fjärdedel av alla skatteintäkter till Linköpings kommun kommer från små och mellanstora företag. Vi förstår att Linköpings politiker lyfter brottsbekämpning som en viktig fråga före valet, men det verkar som om politikerna inte alls förstår samband mellan säkerheten, segregationen, jobb och företagsvillkor, säger Anders Björck, ordförande i Företagarna i Linköping.
Vi möter Anders Björck och Anki Rapp, styrelseledamot i Företagarna, samma dag som årets ranking över företagsklimat i landets kommuner kom ut – Linköping hade rasat på listan och kommunpolitikernas och tjänstemäns attityder mot företagandet låg på bottenplatser av 290 kommuner. Anders Björck och Anki Rapp är själva också företagare och vill gärna ha en öppen dialog med politikerna.
– Det är många saker som politiker kan göra lokalt. Det pratas hela tiden om utanförskap, men många som kommer hit är driftiga företagare som borde få mer hjälp för att starta och driva eget. Det är krångligt för en vanlig svensk att driva företag, och det är ännu svårare för dem som kommer hit, säger Anders Björck.
Både han och Anki Rapp är överens om att byråkratin kring företagandet måste förenklas och att det är viktigt att kommunen ser till företagens bästa.
– Det är viktigt att ha förståelse. Våra skatteintäkter går också till välfärd och leder till flera anställningar. Vi vill att kommunen förenklar skapandet av enkla jobb. Man kan se till att det finns utbildningar så att man kan rekrytera arbetskraft. Vi har ett glasföretag och vi kan inte alls hitta någon med en passande utbildning utan vi måste utbilda själva. Det vore bra att kunna ta in arbetskraft genom praktikanter. Det skulle gynna kommunen också. Ju tidigare unga får kontakt med företag desto större chans att fler företag startas och i längden fler anställs, säger Anki Rapp.
De har också starka åsikter om kommunens upphandlingar.
– Det svårt för mindre företag att vinna någon upphandling eftersom kommunen går på det lägsta priset som oftast kommer från stora aktörer.
När Linköpings politiker valde sina tre hjärtefrågor inför valet 2022 nämnde ingen näringslivet. Vad säger ni om det?
– Det är ett långsiktigt arbete att förändra politikernas attityder och företagsklimatet i Linköping. Vi ska träffa kommunstyrelsen nästa vecka och prata om företagsvillkor.