Efter pandemivåren – lätt att locka folk till omsorgen

Vidareutbildning för personalen och höjd status för undersköterskor – nu ska äldreomsorgen i Linköpings kommun stärkas för att klara framtidens utmaningar.

Vid en presskonferens på måndagen presenterade Liselotte Fager (KD) och Denisé Cassel (KD) hur äldreomsorgen i Linköping ska rustas inför framtiden.

Vid en presskonferens på måndagen presenterade Liselotte Fager (KD) och Denisé Cassel (KD) hur äldreomsorgen i Linköping ska rustas inför framtiden.

Foto: Samuel Villius

Linköping2020-08-17 17:00

I takt med att vård- och omsorgsbehovet blir allt större ökar också kraven på kompetent personal. För att få den ekvationen att gå ihop vidtas nu flera åtgärder.

Öka utbildningsnivån är en av dem. Från och med september ska personal inom äldreomsorgen kunna vidareutbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska.

– Glädjande nog ser vi att intresset för det här är väldigt stort hos aktörerna i kommunen, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

– Man kan studera på betald arbetstid och sedan bekostar staten den delen som den anställde är borta från ordinarie arbete, fortsätter hon.

Ja, initiativet är en del av statens "äldreomsorgslyft" där Linköping är en av de kommuner som får del av pengarna.

– Staten satsar totalt 2,2 miljarder kronor för 2020 och 2021 och Linköping får 6,4 miljoner.

Satsningen sammanfaller väl med att det nu finns ett stort intresse för att jobba inom vård och omsorg.

– Det är en följd av coronapandemin. Det är lätt att tillsätta vikarier just nu och den trenden har vi sett det senaste halvåret. Så det gäller att vi använder oss av det positiva trycket, säger Liselotte Fager.

I samband med äldreomsorgslyftet ska också en kartläggning av befintliga medarbetares kompetens att göras.

– Den kommer att visa och ligga till grund för vilka ytterligare insatser och utbildningsinsatser som sedan kommer att krävas i framtiden.

Samtidigt väntas kommunstyrelsen tillsätta en utredning om hur äldreomsorgen kan rustas ytterligare inför framtiden. Ett mål är att höja statusen för undersköterskor.

– Vi ser att de spelar en väldigt viktig roll inom verksamheten, och om vi möjliggör att bli undersköterska så kommer allt fler att söka sig dit. Fasta anställningar och erbjudande om heltid kommer att prioriteras, säger Denisé Cassel (KD), första vice kommunstyrelseordförande och kommunalråd med ansvar för personalfrågor.

Hon fortsätter:

– Det finns också ett förslag om att undersköterska ska bli en skyddad yrkestitel och att man ska kunna se det som ett legitimationsyrke, likt sjuksköterska.

Denisé Cassel menar att satsningen inte står i motsats till att skapa goda anställningsvillkor och attraktiva arbetsplatser även för vårdbiträden.

– De är minst lika viktiga. Det här handlar om att ge undersköterskan en upphöjd position eller status för att därigenom öka kvaliteten och säkerheten inom vård och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!