Från och med den 25 maj patrullerar kommunens ordningsvakter i området runt Bilbörsen arena i Linköping. I november 2021 inträffade ett mordförsök på platsen. Utöver det vittnar polisen om ett stort antal incidenter, på kvällstid, under de senaste åren – incidenter som kopplas till narkotikamissbruk, stölder och skadegörelse. Situationen har nu lett fram till en rad åtgärder.
– Polisen har under en längre tid signalerat att det är oroligt i kvarteret runt arenan. Det vi har gjort är att vi har testat ett lite annorlunda arbetssätt där vi har samlat berörda förvaltningar i kommunen, fastighetsägaren och polisen i en samverkansgrupp för att tillsammans komma fram till vad vi kan göra, säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M).
Samverkan har pågått sedan vintern och bland annat resulterat i bättre belysning och nya utomhusmiljöer. Nu har polisen godkänt området för patrullering av kommunala ordningsvakter. Patrullering sker vid olika tider på dygnet.
– Vi känner att det är viktigt att vi går ut och berättar för Linköpingsborna om vad vi gör på platsen. Inte minst så att de som befinner sig runt arenan vet varför det patrullerar ordningsvakter, säger Niklas Borg.
Varför är det här en plats för allvarliga brott?
– Det kan man såklart fundera kring. Vi har akutboendelösningar vid arenan. En del av människorna där har bekymmer och rör sig i kretsar där det förekommer den här typen av verksamhet. Boendet har ett flerårigt hyresavtal och det är något som vi vill avveckla.
Hur mycket kostar ordningsvakterna?
– I det korta perspektivet har vi ganska stora resurser avsatta för ordningsvakter. Vi fördelar dem efter var behovet finns – i dialog med polisen.
Hur stora resurser pratar vi om?
– Vi brukar inte berätta om hur stora resurser vi har kopplat till ordningsvakter. Det är av samma anledning som man inte brukar berätta hur många poliser som finns och så vidare – men vi satsar numera ganska många miljoner varje år.
Niklas Borg hoppas att åtgärderna ger omedelbara resultat.
– Vi startade upp förra veckan och det tar ett tag att mäta effekterna.
Förutom den idrott som sker vid arenan bedrivs också Arenaskolans högstadium i området. Det finns kontor, gym och företagslägenheter. Annika Krutzén (M), social- och omsorgsnämndens ordförande i Linköping, bekräftar att kommunens målsättning är att avveckla de akutboenden som finns vid arenan.
– Vi jobbar åt det hållet. Andelen personer som är i behov av den typen av boende har minskat ganska kraftigt. Vi startade i samband med flyktingkrisen 2015. Vi behöver bara hitta andra bra alternativ, säger hon.
Vad är det egentligen för typ av akutboende?
– Det riktar sig till människor som av olika anledningar är utsatta, som har svårt att hitta en egen bostad. Det är meningen att man ska bo där under en ganska kort tid – och man får inte ha ett narkotikamissbruk. Det är viktigt att poängtera.
Har boendet bidraget till oroligheterna?
– Det blir bara spekulationer. Visst kan det vara en orsak, men det kan också vara en trygghet att det rör sig människor i området.
Hyresavtalet för boendet, som enligt Annika Krutzén har 215 platser, går ut vid årsskiftet 2025/2026.
– I vår nya strategi vill vi ha mindre enheter, det här är en ganska stor enhet, och det är också en begränsad målgrupp som kan bo i de här boendelösningarna. Vi tror att det går att tillgodose på annat sätt, säger ordföranden.