Efter nio år – nu börjar de bygga

Efter många års väntan verkar det nu bli något av tomten där Berga skola låg i stadsdelen Berga. Riksbyggen börjar bygga hyresrätter i höst och ungefär samtidigt börjar HSB sälja bostadsrätter.

Leif Linde, vd, Riksbyggen

Leif Linde, vd, Riksbyggen

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2017-04-09 08:00

De båda bostadsbolagen äger varsin halva av området där skolan låg. För båda bolagen har det här varit en lång historia. När Riksbyggen första gången presenterade sina planer skulle det bli ett 17 våningar högt hus med bostadsrätter. Det var år 2008 men försäljningen gick trögt och det blev inget byggt.

Den här gången satsar Riksbyggen på ett mindre antal bostadsrätter – runt 40–50 stycken. Istället bygger de hyresrätter, Riksbyggen räknar med att det blir runt 200 nya hyresrätter.

Eftersom det råder brist på bostäder så är det stor sannolikhet att hyresrätterna faktiskt bli byggda. Det enda som kan stoppa dem är möjligen en ny finanskris.

Leif Linde som är vd för Riksbyggen ser dock ingen omedelbar risk.

– Vi bygger på orter som växer och som har en befolkningstillväxt, alltså där det finns efterfrågan, så jag känner mig inte så bekymrad för det. Men det är klart att om vi plötsligt står med tomma hyresrätter eller om folk slutar köpa våra bostadsrätter, då måste vi bli försiktiga, säger han.

I Berga är planen att bygget av hyresrätterna ska starta i höst. Försäljningen av bostadsrätterna startar sedan sommaren 2018 med målet att det ska bli inflyttning ungefär samtidigt. När det gäller bostadsrätterna är dock kundernas intresse helt avgörande. Om inte 30 procent är sålda blir det ingen byggstart.

– När det gäller hyresrätter så bygger vi så fort det går, men när det gäller bostadsrätter så handlar det om en geografisk marknad. För det första brukar bankerna kräva att vi har sålt runt 30 procent för att vi ska få låna pengar, förklarar Leif Linde.

Han fortsätter:

– Det handlar inte om att tjuvhålla på nåt för att hålla priserna uppe. Det handlar om att det inte går att sälja för många på en gång. Man får ta ett steg i taget, annars kan det bli så att det mitt i bostadsbristens Sverige står tomma bostadsrätter och då måste vi ju köpa in dem själva.

Just nu är det där med att sälja ett hypotetiskt problem. Leif Linde berättar att Riksbyggen har 4 600 lägenheter i produktion i Sverige och att de endast tvingats köpa in runt 20 av dessa.

Den andra halvan av marken i Berga ägs av HSB och även de håller på att projektera och planerar säljstart i höst. HSB ska bygga bostadsrätter. Det blir 45 stycken i en första etapp och totalt cirka 120 nya lägenheter när allt är klart.

– Det går aldrig att komma ut med 120 lägenheter i ett svep, marknaden måste hinna svälja våra produkter, säger Anders Stjärnberg, vd för HSB.

Men samtidigt är det bostadsbrist, det behövs ju fler bostäder nu?

– Absolut. Om det vore noll risk i det och våra ägare och bankerna var beredda – då skulle vi kunna köra, men så är det inte, säger Anders Stjärnberg.

Han beskriver hur de prövar sig fram genom att testa vilka storlekar på lägenheter som går lättast att sälja i den första etappen, därefter bestämmer de hur etapp två ska byggas.

Och blir det inget sålt så blir det heller inget byggt.

– Allt hänger på hur det går med försäljningen. Vi kommer förmodligen att ha ett krav på att vi sålt 30 procent av lägenheterna innan vi kan börja bygga, säger Anders Stjärnberg.

Området med Berga skola såldes av dåvarande Linköpings kommunala fastigheter – numera Lejonfastigheter år 2006. Tre parter var inblandade i köpet, NCC, Riksbyggen och HSB. Närmast Berga slott har NCC redan byggt radhus. Riksbyggen äger den obebyggda marken närmast Söderleden och mellan dessa äger HSB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!