Efter att Sanije, 44, mördats på resecentrum i april i år anmälde två socialtjänster sig själva för missförhållanden: Tranås och Motala kommun. Båda har varit involverade i familjens ärende sen länge och placerat de åtta gemensamma barnen i familjehem och boenden.
Vår granskning har visat att socialtjänsten kände till att Sanije var rädd för exmannen. Ändå arrangerade socialtjänsten i Motala gemensamma möten, eller med tider helt i anslutning. Sanije var på väg till ett sådant möte med barnen när exmannen överföll henne på stationen.
Vi har avslöjat att Sanije tidigare bett socialsekreterare att närvara vid tågstationen eftersom hon var rädd för exmannen – och att han väntat på henne där flera gånger. När Sanije klev av tåget 15 april fanns ingen från socialtjänsten där för att möta henne.
Socialtjänsterna anmälde sig enligt lagens krav till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Under sommaren verkade Ivo ha lagt ned utredningen om Motalas hantering av ärendet och koncentrera sig på strukturellt arbetssätt. Dokument som vi tagit del av visar att Ivo fortsatt utreder vad socialtjänsten gjort och inte gjort. "Det innefattar bland annat bedömningar som gjorts inför umgänge" skriver Ivo:s presstjänst. Utredaren vill inte uttala sig närmare.
Per-Olof Andersson, socialchef i Motala kommun, har i tidigare intervjuer uppgett att socialen inte visste så mycket om Sanijes rädsla eller hot mot henne.
Socialstyrelsen utreder fall där en person dödats av en närstående eller tidigare närstående person, där brottsoffret haft kontakt med myndigheter. Syftet är att se om myndigheterna brustit i skydd av offret. Detta har vi berättat om tidigare.
Socialstyrelsens senaste rapport om dödsfallsutredningar granskade 21 fall (2016-2018) och visade att en stor del av brottsoffren haft kontakt med socialtjänsten. En ny rapport kommer 2022. Moa Mannheimer vid Socialstyrelsen har tidigare sagt att den lär visa en liknande bild:
– Fortfarande skyddar vi inte våldsutsatta eller hindrar våldsutövare tillräckligt bra, sa hon då.
Moa Mannheimer beskriver nu att det råder sträng sekretess kring vilka fall som utreds, och bekräftar därför inte att Socialstyrelsen kommer att utreda Sanijes ärende. Dödsfallsutredningar görs när domar i domstol har vunnit laga kraft.