Ministerns löfte efter Linköpingslarm om otrygg skola

Mobilförbud. Lättare att stänga av elever som missköter sig. Och bättre utbildade lärare. Så vill regeringen vända på utvecklingen med ökad otrygghet i skolorna.

I ett digitalt möte med statsministern och utbildningsministern berättade lågstadieläraren Nina Ramic Toll om en skolvardag fylld med hot, våld och otrygghet.

I ett digitalt möte med statsministern och utbildningsministern berättade lågstadieläraren Nina Ramic Toll om en skolvardag fylld med hot, våld och otrygghet.

Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT, Johan Rödin, Fredrik Ståhl/Regeringskansliet

Linköping2021-04-14 14:05

Nina Ramic Toll arbetar som lågstadielärare på en landsbygdsskola i Linköpings kommun. Tidigare i våras gick hon och en kollega ut i Corren och vittnade om gråtande kolleger, hot och våld i skolmiljön. Det ledde till kraftiga reaktioner från många håll.

Under onsdagen fick hon berätta sin historia en gång till under ett digitalt möte med statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Senast i går visade en kollega upp sår på armen efter spetsen på penna och sax och vi hade en elev som kastade en matkniv i skolmatsalen, sa Ramic Toll och efterlyste kraftfulla åtgärder för bättre trygghet, stabilitet och kontinuitet.

– Men i kommande budget för min skola har man skurit ganska rejält tyvärr, konstaterade Ramic Toll.

undefined
I ett digitalt möte med statsministern och utbildningsministern berättade lågstadieläraren Nina Ramic Toll om en skolvardag fylld med hot, våld och otrygghet.

Utbildningsminister Anna Ekström höll med om att det krävs ett helhetsgrepp för ökad trygghet och studiero i klassrummen. Hon hänvisade till den nationella plan som regeringen är på väg att upprätta och listade några av de trygghetsfrämjande åtgärder som föreslås där.

– Bättre förebyggande arbete. Mobilförbud. Tydligare regler för när elever får stängas av eller omplaceras. Och att se till att vi har en god tillgång till utbildad personal i skolan, inte minst av speciallärare. Men också möjligheter för de som inte har lärarutbildning att gripa in när det behövs för att upprätthålla tryggheten och studieron, sa Ekström.

Jessica Milch, högstadielärare och andre vice ordförande för Lärarförbundet i Linköping, vittnade om en miljö där skolpersonal drar sig för att gripa in vid problem av rädsla för konsekvenserna och för att "inte bli trodda".

– Det ska inte behöva vara så att man backar av rädsla och inte vågar ta tag i en elev när två bråkar, sa Milch som uttryckte frustration över "mjäkighet" när det gäller konsekvenser för de som missköter sig och efterlyste möjligheter att få föräldrar att inse att "skolan inte bara innebär rättigheter utan även skyldigheter".

– Vi vill inte ha rädda lärare som backar. Men vi vill heller inte ha tillbaka tiden med fysisk bestraffning av elever. Det gäller att hitta en mellanväg där, svarade Anna Ekström.

Och statsminister Löfven medgav att den svenska skolan hamnat på efterkälken.

– Skolan har historiskt inte givits rätt förutsättningar. Vi har haft världens bästa och mest jämlika skola. Det har vi inte längre. Men vi ska dit igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!