Efter kritiken – skolan ska betala

100 000 kronor. Så mycket ska kommunen betala i vite efter Skolinspektionens kritik mot Birgittaskolan förra året. Ett intensivt förändringsarbete räcker inte. 31 oktober ska bristerna vara avhjälpta, annars riskeras ytterligare ett vite på 150 000 kronor. Men kommunen överklagar.

Birgittaskolan i Linköping.

Birgittaskolan i Linköping.

Foto: Carolina Wahlberg

LINKÖPING2017-08-22 07:30

Överklagandet gäller både det första viteskravet och det som eventuellt kommer.

– Ja, vi anser inte att Skolinspektionen har tillräckligt underlag för att kräva det här, säger Karin Granbom Ellison (L), ordförande i bildningsnämnden.

Det är Skolinspektionens uppföljningsbesök i våras som har lett fram till att kommunen krävs på vitespengar och riskerar ytterligare krav. Då konstaterades att en rad brister hade åtgärdats, men att en punkt återstod: det fanns fortfarande en påtaglig studieoro i vissa elevgrupper.

Skolinspektionen konstaterade att vissa lärare inte följde de ordningsregler som skolan gemensamt upprättat. Inspektörerna såg elever som under lektionstid använde ett grovt språkbruk mellan varandra och till lärare samt att mobiltelefoner användes för att nyttja sociala medier och spela spel utan att lärarna ingrep. Lärarna agerade olika och reglerna blev därmed otydliga för eleverna.

"Ett exempel på otydlighet är att personer obehindrat står och röker på skolgården bredvid en förbudsskylt som informerar om att platsen ska vara rökfri enligt de ordningsföreskrifter som finns uppsatta", skriver Skolinspektionen och kräver nu kommunen på 100 000 kronor i vite, plus åtgärder för att undvika det nya vitet på 150 000 kronor.

Det är ändå småsummor jämfört med det ursprungliga kravet. I december förra året krävde Skolinspektionen 1,2 miljoner kronor i vite om inte läget på skolan förbättrades. Anmärkningarna gällde flera punkter, förutom saknad av trygghet och studiero. Bland annat saknades stöd för elever med särskilda behov och för få elever avslutade sina studier inom tre år. Sedan dess har mycket förändrats på skolan.

– Vi har kommit väldigt långt, jämfört med hur läget var från början, säger rektor Andreas Fager. Under lång tid har de här bristerna stått högst upp på agendan och vi har haft fullt fokus på arbetet. Bland annat jobbar vi vidare med kompetensutveckling under det kommande läsåret för att stärka lärarnas ledarroll i klassrummet.

Har ni lärare och elever med er i arbetet?

– Ja, både elever och lärare är fast beslutna att ordna till den här sista biten också.

Linköpingsmoderaterna påpekar att det börjar bli ont om tid och undrar vad den politiska majoriteten har gjort för att åtgärda de kvarvarande bristerna.

– Jag accepterar inte att politiken tittar på medan hundratals elever saknar trygghet och studiero på Birgittaskolan, säger Jerry Broman (M), vice ordförande i Bildningsnämnden. Trygghet och studiero är A och O inom skolans värld.

– Studiero är inget man någonsin blir färdig med, svarar Karin Granbom Ellison. Det måste man ständigt jobba vidare med. Vi tycker inte att Skolinspektionen viten bygger på ett tillräckligt underlag, det räcker inte med ett fåtal iakttagelser. Arbetet pågår och tar aldrig slut.

Tycker skolledningen att politikerna har givit tillräckligt stöd?

– Ja, säger Andreas Fager. Vi har kunnat satsa på värdegrundsarbetet hela året och fått medel för att fortsätta, liksom resurser till de tre heltidsmentorerna som jobbar nära eleverna och finns i korridorerna hela tiden.

Vad skulle du önska för att gå vidare?

– Jag vet att vi är på rätt väg, svarar Andreas Fager. Vi har redan förutsättningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!