"Det kommer att bli tydligt vad pengarna ska gå till"

Polisen hade inte lagstöd för att hindra Bandidos minnesstund i Skäggetorp. Kommunen byter arbetssätt – och trygghetssatsningar kommer att ge resultat. Så svarar myndigheterna på kritiken från den tidigare polischefen och socionomen.

Niklas Borg

Niklas Borg

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-09-19 18:00

 – Polisen gör inte skillnad på vilken typ av åsikter som vädras. Vi är satta att skydda grundläggande demokratiska friheter och rättigheter. Vår bedömning var att minnesstunden kunde genomföras, säger Christian Welin som ingår i polisens regionala stab, där beslutet togs att tillåta samlingen som skulle hedra den mördade 30-årige Bandidos-medlemmen.

Diskuterade ni att det kan ge legitimitet åt en kriminell organisation, att de får samlas mitt i ett stadsdelscentrum?

– Vi utgår från lagen, vi kan inte lägga värderingar i beslutet, mer än om det fanns någon säkerhetsrisk. Vi har jurister som hjälper oss med bedömningarna, säger Christian Welin.

Niklas Borg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Linköping, säger att kommunen varken har rätt eller kapacitet att avvisa hundratalet Bandidos-personer. Han säger att polisen var tydlig mot kommunens säkerhetsavdelning: Hanteringen av minnesstunden var en polisfråga.

Kunde kommunens parkskötsel åkt dit och städat bort efteråt?

– Jag vet faktiskt inte. Jag är osäker på vems mark det är, om den tillhör en privat fastighetsägare. Men nu är föremålen borta.

Kjell Axelsson, tidigare polischef och föreståndare för en ungdomsvårdsskola, kritiserar också Linköpings kommun för att blåsa upp satsningar på trygghet och socialt arbete (se artikel här intill). De 80 miljoner kronor som allianspartierna utlovat kommer delvis att ätas upp av underskott, menar han. Niklas Borg tillbakavisar kritiken.

– Så blir det inte. Vi bedömer att de 80 miljonerna ska användas till nya, och viss del förändrade, insatser, säger han.

– Nu har vi pekat ut riktningen för de olika nämnderna. Nu får de förvalta uppdraget. Då kommer detaljerna om hur pengarna ska användas att bli mycket tydligare för medborgarna.

Kommunstyrelsens Borg och den kritiske Axelsson tycks på flera områden ha samma synsätt. Socialförvaltningens personal kommer nu att finnas och arbeta mer ute i bostadsområdena och tidigare fånga upp ungdomar, beskriver Borg. Han driver också kravet mot Polismyndigheten på en lokal polisstation i Skäggetorp, där kommunen skulle kunna dela lokal och ansvar.

– Från polisen säger de inte ja än, men jag märker en skillnad. Tidigare har de inte varit intresserade, nu är de mer öppna för diskussion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!