– Den här frågan är både viktig och svår att komma fram i. Vuxenvärlden hänger inte med, konstaterar elevhälsochefen i Linköpings kommun, Åsa Strömberg.
Att alla typer av kränkningar mellan elever i de kommunala skolorna ska anmälas och utredas finns gemensamma direktiv för. Men hur den enskilda skolan ska arbeta med kränkningar är upp till rektorn som ytterst ansvarig för elevernas och personalens arbetsmiljö. Huvudmannen ska inte peta på detaljnivå, menar Åsa Strömberg.
– Allt kan vi inte fatta centrala beslut kring. Däremot har vi fördelen i en stor kommun som Linköping att centralt jobba med kompetensinsatser och på så sätt säkerställa en likvärdighet, så att inga skolor brister i de här delarna.
Säkerhetsexperten Lena Ljungdahl har föreläst på ett stort antal skolor i landet om konflikthantering och kränkningar på nätet. I en tidigare artikel berättar hon om en stor kunskapsbrist hos skolpersonal när det kommer till att hantera den här typen av problematik.
Skolkuratorn Jennifer Colliander ansvarar för att samordna kommunens kuratorer och håller inte med om att det Ljungdahl beskriver är en verklighet i Linköpings kommuns skolor.
– Det här är en hjärtefråga för mig och jag har jobbat väldigt mycket med den. Sen kan det förstås alltid göras mer, men det är absolut inte så att det inte finns några planer, rutiner eller förebyggande arbete på skolorna – den bilden känner jag inte igen.
Konflikter mellan elever i samband med kränkningar på nätet möter hon så gott som dagligen. Det är en explosionsartad ökning som gått ner i åldrarna, förklarar hon. Samtidigt tycker Jennifer Colliander att medvetenheten kring frågan också har blivit bättre de senaste åren.
– Det finns mycket material att jobba med och det gäller också att använda det. Det räcker inte med att en skolsköterska eller kurator kommer in en gång per termin i en klass och pratar. Föräldrarna har en stor roll i det här med, men alla barn får inte med sig verktygen hemifrån. Precis som man undrar vart barnet ska när det går ut genom dörren så bör det vara lika viktigt för föräldrar att veta vad deras barn gör på internet.
I de generella riktlinjerna för kommunens skolor om kränkande behandling står att alla misstänkta fall ska utredas, oavsett arena. Gränserna mellan fritid och skoltid har suddats ut. Är det en kränkning som påverkar skolmiljön ska åtgärder tas fram för att förhindra att det sker igen.
– Det är på det förebyggande arbetet vi måste lägga mest krut. Det här är inte ett problem som kommer att försvinna. Det handlar om värdegrund och om hur vi vill vara som medmänniskor.
Åsa Strömberg pekar på hur tydlig skollagen är kring en rektors ansvar och mandat att bestämma över sin enhet. Samtidigt är det en balansgång mellan frihet och styrning från huvudmannahåll då denne står för att bistå med goda förutsättningar i det arbetet.
Kan det bli aktuellt för kommunen att ta fram direktiv specifikt för kränkningar i sociala medier?
– Det är en svår fråga. För många separata planer för olika saker är inte givet bättre än att ha ett sammanhållet arbete. Jag tror man behöver jobba med frågan om kränkningar som en helhet. Därmed är det inte sagt att vi inte behöver ha särskilt fokus på den här frågan – det är klart vi inte kan vara nöjda när vi ser att skolan brister i kunskap.