Efter kritik och problem - skolvalet kan göras om

Färre elever får som de helst vill – men fler kanske slipper bli riktigt besvikna. Det är innebörden av förslaget om nya regler för alla Linköpingselever som ska söka grundskola. Nu närmar sig ett politiskt beslut.

Adam och Malla Solheim (uppe till vänster) överklagade sitt barns skolplacering i det senaste skolvalet. Det gjorde även Frida och Patrik Larsson, liksom Anna Trapella. Erik Östman (M) som leder barn- och ungdomsnämnden håller med om att placeringssystemet har vissa brister.

Adam och Malla Solheim (uppe till vänster) överklagade sitt barns skolplacering i det senaste skolvalet. Det gjorde även Frida och Patrik Larsson, liksom Anna Trapella. Erik Östman (M) som leder barn- och ungdomsnämnden håller med om att placeringssystemet har vissa brister.

Foto: Jenny Eriksen/Zenaida Hadzimahovic

Linköping2020-11-18 08:00

Förslaget som nu ligger om att införa ”närhetsskolor” är ett halvt steg tillbaka till det system som Linköpings kommun förr använde för skolplacering. Då gällde begreppet hemskola med förtur till den skola som låg närmast barnets hem.

Nu kan ”närhetsskola” införas. Det skulle ge elever förtur till någon av fyra skolor närmast bostaden.

Den som bor långt bort från någon av de mest populära skolorna med högt söktryck kan få svårare att bli antagen där. Samtidigt skulle en del elever slippa hamna på skolor på andra sidan stan mot sin vilja. ” Simuleringar som är gjorda utifrån önskemålen som inkom i januari 2020, visar att en konsekvens av närhetsskolor är att en något lägre andel elever får sitt förstahandsönskemål, men vinsten är att något färre elever får placering mot sin önskan på en skola som ligger långt bort från hemmet” skriver utbildningskontoret i sitt förslag.

För två år sedan övergav kommunen metoden med hemskolor och övergick till nuvarande system där ingen har förtur någonstans, alla måste lämna önskemål till förskoleklass och årskurs sju. Fördelning sker i konkurrens med andra som sökt. Vilka som sökt vad, och var de bor, kan få betydelse för vem som blir antagen till en skola där det råder konkurrens om platserna.

Vi har tidigare i artiklar berättat om föräldrar som kritiserat baksidan med metoden: Elever kan, på grund av beräkning av relativ närhet, bli utslagen på ett efter ett av sina önskemål om skola nära hemmet och till sist hamna på andra sidan stan med lång resväg, inga kända kompisar, och syskon kan bli utspridda på olika skolor.

Ledande skolpolitiker har i intervjuer tillstått att systemet medför vissa nackdelar. Både barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman (M) och vice ordförande Elias Aguirre (S) har uttryckt att justeringar behövs. Östman gav på sensommaren i uppdrag till utbildningskontoret att ge förslag på hur justeringar skulle kunna se ut.

Förslaget som nu hamnat på politikernas bord innebär att varje elev får närhetsskolor, de fyra kommunala skolor som ligger geografiskt närmast bostaden. Eleven ges förtur till någon av dem.

En elev som bor i södra Linköping och har skolorna A, B, C och D som sina närmsta, skulle exempelvis kunna önska skola B i första hand. Eleven är inte garanterad plats på skola B, utan placeras, om förslaget blir verklighet, på den av A-D som har minst antal sökande. Kommunen vill förhindra inbördes konkurrens och fylla upp platser.

När alla elever med närmast till skolorna A, B, C och D, som önskat någon av dessa, har fått sina placeringar kan sökande från andra områden också få plats, om det inte blivit fullt. Kommunen ska även kolla om någon elev som exempelvis önskat skola B men hamnat på D, kan bli överflyttad om det finns ledig plats. ”När alla elever har fått en placering görs en kontroll om elever som fått en placering som de själva inte har önskat, kan få en placering närmare hemmet” skriver utbildningskontoret i sitt förslag. På torsdag 19 november sammanträder politikerna i barn- och ungdomsnämnden och ska fatta beslut om det förslag som nu lämnats.

Spets- och profilutbildningar på olika skolor berörs inte. Där gäller antagning efter särskilda färdighetstester och förslaget innebär inga förändringar i det.

Hård konkurrens ibland

Till vissa skolor i Linköping råder hård konkurrens. Ett mycket stort så kallad översök rådde förra året och även i år till Berzeliusskolan, Folkungaskolan, Arenaskolan och Ekholmsskolan. Även andra skolor har fler sökande än vad skolorna kan ta emot. När fler söker än vad det finns platser, mäts idag elevers geografiska avstånd för att få fram ett värde som avgör vem som får platsen. Elever mäts mot skolor som ligger i närheten av deras bostad även om de inte ens har sökt till dessa skolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!