Efter kaoset på E4 – polisen gjorde fynd i lastbil

Polisen misstänker att brott låg bakom bägge olyckorna på E4 på måndagen. Två lastbilar har nu tagits i beslag och polisen har även hittat preparat som kan vara narkotika.

Inom loppet av knappt två och en halv timme på måndagen inträffade två allvarliga trafikolyckor på E4 i höjd med Linköping. I bägge fallen var lastbilar inblandade.

Inom loppet av knappt två och en halv timme på måndagen inträffade två allvarliga trafikolyckor på E4 i höjd med Linköping. I bägge fallen var lastbilar inblandade.

Foto: Simon Spence

Linköping2020-08-11 10:18

Kaotiska scener utspelade sig på E4 i höjd med Linköping på måndagen. 

Klockan 12.29 inträffade den första olyckan i södergående körriktning på motorvägen i höjd med Tjärarp. En lastbil och en hästtransport kolliderade av hittills okänd anledning. Även en personbil drogs in i olyckan. Hästtransporten kom över i norrgående körfält efter att ha rivit ner mittvajern. Av de fem inblandade personerna fördes tre till sjukhus. Ingen av de drabbade personerna var allvarligt skadade. En häst dog i olyckan. 

– Det har inletts en förundersökning om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, säger Martin Hedberg vid Linköpingspolisen.  

Polisen vet ännu inte vad som orsakade olyckan och vill i nuläget inte peka ut vem av de inblandade förarna som misstänks ha vållat olyckan. 

– Ingen person har ännu delgivits misstanke om brott. Vi har tagit lastbilen i beslag för att kunna göra en teknisk undersökning och se om det fanns något fel på lastbilen, säger Hedberg.

Olyckan på E4 skapade omfattande trafikproblem med långa bilköer, i främst södergående riktning, som följd. 

Två timmar och 25 minuter efter den första olyckan – klockan 14.54 – inträffade ännu en allvarlig olycka på E4 – denna gång i närheten av trafikplats Tift, cirka två kilometer från den första olycksplatsen. En lastbil och sex personbilar drogs in i olyckan, som även den skedde i södergående riktning. 

Lastbilen välte och blev liggande tvärs över körbanorna. Av totalt 15 inblandade personer fördes fyra till sjukhus. Ingen av dem hade några allvarligare fysiska skador.  

Polisen misstänker att den andra olyckan inträffade som en indirekt följd av den första olyckan. 

– Det hade uppstått köer efter den första olyckan och enligt vittnesuppgifter stod trafiken nästan stilla när den andra olyckan inträffade, säger Martin Hedberg. 

En lastbilschaufför i 30-årsåldern misstänks ha vållat olyckan och han greps under eftermiddagen av polis, som misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och drograttfylleri. Efter förhör försattes mannen på fri fot, men misstankarna kvarstår. 

– Det har tagits ett drogtest som nu ska analyseras, säger Hedberg.

I lastbilshytten hittade polisen preparat som ska analyseras för att se om det rör sig om narkotikaklassade medel. Polisen har även tagit den kraftigt demolerade lastbilen i beslag för en teknisk undersökning.   

Den första olyckan inträffade klockan 12.29 på måndagen i höjd med Tjärarp. En lastbil, en hästtransport och en personbil drogs in i olyckan.
Den första olyckan inträffade klockan 12.29 på måndagen i höjd med Tjärarp. En lastbil, en hästtransport och en personbil drogs in i olyckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!