Pingstkyrkan i Linköping, som äger Nya slottet Bjärka-Säby, säger upp sitt avtal med Ekumeniska kommuniteten som haft ansvar för en del av gudstjänstlivet under lång tid.
Enligt en medlem i Pingstkyrkan Linköping som deltog i församlingsmötet, ifrågasatte merparten av de röster som hördes församlingsledningens beslut.
Någon delade inte bilden att samtalet som fördes med kommuniteten i somras var en återvändsgränd och flera var också kritiska till hur processen gått till då de menade att medlemmarna inte fått vara delaktiga.
Flera medlemmar beskrev också hur mycket Ekumeniska kommunitetens betytt för deras personliga tro.
Marcus Sönnerbrant, pastor och föreståndare för Pingstkyrkan Linköping, vill inte kommentera helgens möte.
"Vår process som församling pågår och det är många medlemmar som har varit och är engagerade i den. Det vore därför inte rättvist att föregå den processen", skriver han i ett mejl.
Av församlingens knappt 1 500 medlemmar, deltog cirka 150 vid lördagens församlingsforum. Endast ett fåtal hann yttra sig, enligt Marcus Sönnerbrant.
Joel Halldorf är kyrkohistoriker, kulturskribent och medlem i både Pingstkyrkan i Linköping och Ekumeniska kommuniteten.
Han är även barnbarn till Samuel Halldorf, som var pastor i församlingen när man tog emot donationen av slottet från familjen Ekman år 1980.
Joel Halldorf deltog själv på mötet i lördags.
– Jag vill inte rapportera vad som sas på ett internt möte. Men visst har det på olika sätt framkommit att flera i församlingen varit kritiska till hur församlingsledningen agerat.
Vad har Bjärka-Säby och kommuniteten betytt för dig?
– Det har varit en stor del av mitt liv. Som barn var jag där på läger och i vuxen ålder har jag deltagit på konferenser och seminarier.
För de som inte är insatta – varför skapar beslutet så mycket känslor?
– Många i församlingen har varit glada och stolta över Bjärka-Säby. Människor från hela Skandinavien har rest hit. Den speciella anda och miljö som skapats här har blivit en viktig plats för många. Nu är en del rädda att det som vuxit fram här är hotat. Men jag tror och hoppas att så inte är fallet.
Du är hoppfull?
– Ja. Jag tror att parterna står närmare varandra än vad man kan få intrycket av nu. Visst finns det skillnader i form och stil på våra gudstjänster, men min känsla är att det skett många missförstånd. Jag tror att vi kommer att hitta ett sätt att samverka.